Az emberek imádnak kísérletezni. Így nem meglepő, hogy már évszázadokkal ezelőtt is számos olyan technikát fedeztek fel és találtak ki elődeink, amelyek megkönnyítették az életüket és, amelyek a mai napig kiválóan működnek. Cikksorozatunk második része következik.


Kangina

A kangina egy ősi élelmiszer-tartósítási módszer, amelyet Afganisztánban még ma is használnak a gyümölcsök frissen tartására. Ez az eljárás sárból készült edényeket használ, amelyek hónapokig képesek tartósítani a gyümölcsöket. Ezek a tartályok kizárják a levegőt és a nedvességet a gyümölcsökből, és hosszú ideig frissen tartják őket, hasonlóan a cipzáras zacskókhoz.

Nixtamalizáció

A nixtamalizálás egy ősi főzési technika, amelyet már i. e. 1500-ban fejlesztettek ki. Ennél a módszernél a kukoricát lúgos vízben áztatják, hogy tápanyagai felszabaduljanak. A módszer napjainkban is népszerű, hiszen segít megellőzni az olyan hiánybetegségeket, mint a pellagra (B3-vitaminhány), amelyek a kukoricaalapú étrendből eredhetnek.

Terhességi teszt

Egy 3500 éves ókori egyiptomi dokumentum egy olyan terhességi tesztelési technikát fedett fel, amely búzából és árpából készült zsákokat használt. A dokumentum szerint egy nőnek minden egyes zsákba vizelnie kellett, és ha azok elkezdtek csírázni, akkor valószínűleg terhes volt. Egy 1963-as tanulmány szerint ez a módszer az esetek 70%-ában pontos volt.

Viaszöntés

Az elveszett viaszöntés egy több ezer éves gyártási metódus, amelyet még ma is használnak. Ennél a módszernél egy tárgy viaszból készült változata köré fémformát építenek, majd a viaszt megolvasztják, hogy összetett és szerkezetileg jól hangzó szobrokat készítsenek. A technika első feljegyzett alkalmazása 6000 évvel ezelőttről származik, és a mai Pakisztán területén, egy faluban találták meg.

(Cikkünk első részét ITT olvashatod.)