A halál az élet elkerülhetetlen része. Egy titokzatos csúcspont, amellyel mindenki szembesül, és amely egyszerre csodálatot és félelmet kelt az emberekben. Ezért olyan fontos a megbízható életvégi ellátás, de vajon ez mely országokban a legmegfelelőbb?

Sajnálatos módon a Journal of Pain and Symptom Management című folyóiratban közzétett új kutatás azt mutatja, hogy jó pár nemzet nem képes „jó halált" biztosítani a polgárainak. Eric Finkelstein, a szingapúri Duke-NUS Medical School egészségügyi szolgáltatások professzora és a Lien Centre for Palliative Care ügyvezető igazgatója egy nemzetközi kutatócsoportot vezetett, amely átfogó elemzést végzett az országok élet végi ellátásáról. Finkelstein és kollégái először a minőségi élet végi ellátás jellemzésére vállalkoztak, amely során 309 tudományos cikket tekintettek át, hogy meghatározzák az ezzel kapcsolatos tényezőket.

Az általuk azonosított aspektusok:

  • A hely, ahol az egészségügyi szolgáltatók a betegeket kezelték, tiszta, biztonságos és kényelmes volt.
  • Az egészségügyi szolgáltatók a beteg által kívánt szinten kontrollálták a fájdalmat és a kellemetlenségeket.
  • Az egészségügyi szolgáltatók megfelelő szintű és minőségű, az életet meghosszabbító kezeléseket nyújtottak.
  • A költségek nem akadályozták, hogy a beteg megfelelő ellátásban részesüljön.

123rf /sudok1

Végül a kutatók 161 ország több száz szakértőjét keresték meg, hogy a súlyozott tényezők alapján rangsorolják országuk élet végi ellátását, arra kérve őket, hogy válaszolják meg, országuk egészségügyi rendszere általában megfelel-e az egyes palliatív szükségleteknek. Ahhoz pedig, hogy a szakemberek válaszolhassanak, vagy az országon belüli nemzeti hospice-palliatív ellátó egyesületének vagy hasonló, vezető szerepet betöltő nemzeti szakmai egyesület képviselőjének, vagy a palliatív ellátás biztosításában részt vevő egészségügyi szolgáltatónak (orvos, ápoló), vagy az ország palliatív ellátását ismerő kormányzati alkalmazottnak vagy akadémikusnak kellett lenniük.

Egy adott országból legalább két szakértőnek kellett válaszolnia ahhoz, hogy a kutatók érvényesnek tekintsék a nemzet pontszámát. Összesen 81 ország, a világ lakosságának 81%-át kitevő ország került a rangsorba.

Credit: Finkelstein et al. / Journal of Pain and Symptom Management

A tanulmányban az Egyesült Királyság kapta a legmagasabb pontszámot, majd Írország, Tajvan, Ausztrália, Dél-Korea és Costa Rica következik. Ezek voltak az egyetlen országok, amelyek „A" osztályzatot kaptak, azaz 90 vagy annál magasabb pontszámot értek el. Ukrajna, Argentína, Dél-Afrika és Libanon, csak néhány a 21 ország közül, amelyek „F" osztályzatot érdemeltek ki, 60 vagy annál alacsonyabb pontszámmal. Magyarország a 25. helyen végzett.

(BigThink)