Négy fehér élelmiszer, amelyek helyett inkább ezeket fogyaszd!
2021-09-22
A No White Foods Diet egy olyan étkezési minta, amely azon az elképzelésen alapul, miszerint a feldolgozott fehér színű élelmiszerek kiiktatása az étrendből segíthet a fogyásban és javíthatja a vércukorszint szabályozását.
A fehér ételeket nem tartalmazó diéta egyik elsődleges, tiltólistás étele a fehér kenyér, valamint a fehér lisztből készült élelmiszerek, beleértve a kekszeket, péksüteményeket.
Ennek eredményeképpen olyan terméket kapunk, amelyek ugyan szénhidrátban gazdagok, de más fontos tápanyagokban, például rostban és fehérjében igencsak szegények. A kutatások szerint a fehér kenyér nagyobb mértékű fogyasztása súlygyarapodással jár, ami részben a csökkent tápértéknek tudható be.
Helyette: A teljes kiőrlésű kenyerek, kekszek olyan lisztből készülnek, amely a teljes gabonát tartalmazza, beleértve a csírát és a korpát is.
A fehér tészta abban hasonlít a fehér kenyérhez, hogy finomított lisztből készül, amely kevesebb tápanyagot tartalmaz, mint a finomítatlan változat. Érdekes módon a fehér tészta nem növeli a testsúlyt ugyanúgy, mint a fehér kenyér – feltéve, hogy más tápláló ételeket tartalmazó étrend mellett fogyasztjuk.
Helyette: Válassz teljes kiőrlésű gabonából készült tésztát! A teljes kiőrlésű tészták általában több rostot tartalmaznak. Az extra rostok pedig segíthetnek abban is, hogy a szervezeted lassabban eméssze meg a szénhidrátokat, így támogatva a jobb vércukorszint-szabályozást. Érdemes lehet alternatív tésztaváltozatokat is megfontolni, például a hüvelyesekből készülteket. Bár az állaguk kissé más, a hüvelyes alapú tészták általában még több fehérjét és rostot tartalmaznak, mint a legtöbb gabonaalapú fajta.
A legtöbb ember az asztali sót fehér ételként ismeri - nyilvánvalóan - de más színű is létezik, például rózsaszín, kék és fekete.
A túlzott sófogyasztás számos negatív egészségügyi hatással jár, többek között a szívbetegségek, a stroke, az elhízás és a vesebetegségek fokozott kockázatával.
Helyette: A sófogyasztás csökkentése nem jelenti azt, hogy íztelen ételeken kell élned. Ellenkezőleg, megpróbálhatsz úgy tekinteni rá mint egy lehetőségre, hogy kísérletezz a fűszerek és fűszernövények változatosabb használatával a főzésben. A gyógynövények és fűszerek általában antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok koncentrált forrásai, amelyek szerepet játszhatnak a gyulladások csökkentésében és a vércukorszint szabályozásában.
A No White Foods diéta legtöbb változata az állati eredetű zsírokat fehér ételeknek tekinti, és javasolja, hogy korlátozzuk őket. A fehér állati eredetű zsírok elsősorban a húsból és tejtermékekből származó zsírokat jelentik, amelyek többsége telített zsírsav. E diéta azt ajánlja, hogy ragaszkodjunk a nagyon sovány húsokhoz és csak zsírmentes tejtermékekhez, ha egyáltalán fogyasztunk ekkor ilyeneket.
Helyette: A kutatások szerint, ha a telített zsírokat növényi eredetű telítetlen zsírokkal helyettesíted az étrendedben, csökkentheted a szívbetegségek kockázatát. Ha napi zsírbevitelednek nagy részét rendszeresen állati eredetű telített zsírok teszik ki, fontold meg, hogy ezek egy részét érdemes lenne növényi eredetű zsiradékokra, például olíva- és avokádóolajra cserélni. Szívbarát telítetlen zsírsavhoz juthatsz a teljes értékű élelmiszerekből is, például diófélékből, magvakból, avokádóból és olajbogyóból.