Szobanövények és egy rosegold színű kanna
Kaufmann Mercantile / Unsplash

Szobanövények, amik a NASA szerint jót tesznek az otthonunkkal

A szép növény kiváló dísze lehet otthonunknak, azonban a jól megválasztott zöldike még ennél is többet tehet hozzá az életünkhöz: a NASA kutatása szerint egyes szobanövények kiválóan tisztítják a levegőt.

Nem kell ahhoz növényekkel suttogónak lenni, hogy képesek legyünk életben tartani az otthonunkat díszítő zöldeket, azonban nem árt olykor extra figyelmet szentelnünk nekik – hiszen bőven meghálálják. Nem titok, hogy akár egy egyszerű hétvégi takarítás után is számos vegyi anyag kerülhet a levegőbe, ami aztán súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethet. A klímakatasztrófa jósolt küszöbén állva egy igazi zöld megoldáshoz érdemes nyúlni ennek megfékezésére: mutatjuk, mely a NASA tanulmánya szerint, mely növényeket érdemes beszerezni ahhoz, hogy otthonunk levegője tiszta maradhasson.

Alexandra Gorn / Unsplash

A légtisztító növények királynőjének is nevezik a vitorlavirágot, ami szereti a közepesen világos környezetet és a napfényt. Mivel elfogyasztva mérgező, így ügyelni kell rá, hogy véletlenül se rágcsálják meg kisállataink – és persze mi magunk se!

A sárkányfa szintén nagy népszerűségnek örvend a növénykedvelők körében, hiszen ha nem locsoljuk túl és óvjuk a tűző naptól, akkor kifejezetten sokáig tud élni. Amellett, hogy általánosságban tisztítja a levegőt, kiválóan tünteti el az aceton szagát is.

Bár a legtöbb háztartásban a balkonon kap helyet a borostyán, a NASA tanulmánya szerint tökéletes helye lenne a hálószobában is légtisztító hatását tekintve, nem akadály számára a formaldehid, a szén-monoxid és a benzol sem.

Kara Eads/ Unsplash

Az aranypálma kifejezetten mutatós növény, ami harmóniát ad a térnek, mindemellett pedig kiszűri a levegőből a benzolt, a triklór-etilént és a formaldehidet is. Ha valamiből, ebből tényleg érdemes betárazni a lakásba!

A rákvirágra Ázsiában évszázadok óta a szerencse növényeként tekintenek, a népszerűségét pedig csak tovább fokozta a tény, hogy kifejezetten jó hatással van a levegőre. Bár nagy, színes levelei vannak, ennek ellenére nagyon jól bírja gyenge fényviszonyok mellett is az életet, igazi túlélő.

Hamu és Gyémánt

Miért fizetnek egyesek vagyonokat olyan növényekért, amik könnyen el is pusztulhatnak? És hogyan lett manapság akkora biznisz a növényvásárlás, hogy máris a kriptovalutákkal említik egy lapon? A Hamu és Gyémánt őszi lapszámából kiderül! A magazin megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.