NASA/JPL-Caltech

Fontos és gyönyörű helyszínre ért a NASA marsjárója

Kitartóan robog a megtervezett útján.

A Perseverance a dűnékből álló területen több időt fog eltölteni, hiszen egy kifejezetten fontos helyszínről van szó a küldetés szempontjából. A Séítah nevű területet nagyjából 3,8 milliárd évvel ezelőtt 100 méter mélyen víz boríthatta, amely az élet nyomai után kutató Perseverance szempontjából kulcsfontosságú lehet.

twitter.com

I’ve made it to my next lookout, overlooking a spot we’re calling “Séítah.” It’s an area of dunes with some good science targets in and around it. I’ll spy a few from here, doing science from afar, then circle around and keep exploring. My location: http://go.nasa.gov/3sZ16NO pic.twitter.com/GanSbJ00K4

Az egytonnás, nagyjából terepjáróméretű robot a tervek szerint egy teljes marsi évet – 687 földi napot – fog eltölteni a bolygón, ahol esetleges múltbéli mikrobiális élet nyomai után fog kutatni. Ennek megfelelően választották ki a leszállás helyszíneként az egykori tómedret, a Jezero-krátert, mivel a szakemberek szerint az ottani üledékes kőzetben lehet a legnagyobb esély arra, hogy megtalálják az élet nyomait.

Az adatok alapján a Perseverance eddig egy kilométert tett meg az útja során.

A Perseverance tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kőzet- és talajmintákat gyűjt, amelyeket egy későbbi misszió során az Európai Űrügynökséggel együttműködve vissza is terveznek hozni a Földre, ahol a legfejlettebb laborokban vizsgálhatják meg azokat.