Instagram / astro_kayla / NASA
Két rekordot is megdöntöttek az űrben termesztett csilipaprikák
2021-12-06
Instagram / astro_kayla / NASA
A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó űrhajósok októberben termesztettek először csilipaprikát.
A magokat még júniusban vitték az ISS-re – NASA kísérletének részeként – hogy kiderüljön, milyen ételeket lehet termeszteni az űrben. A teszt célja az volt, hogy a kutatók megtudják, milyen lehetséges élelmiszerforrásokat lehet felhasználni a hosszú küldetésekhez, akár a Marsra való eljutáshoz.
Akkor a legénység rögtön meg is kóstolta a paprikákat egy tacoest keretei között , amit egy marhahúsos, zöldséges tacóban használtak fel.
A csilipaprika annyira bejött, hogy másodjára is termesztettek, majd szüreteltek egy adagot. Az újabb kísérlet egyben történelmet írt, mivel a leghosszabb ideig tartott az ISS történetében
A kísérletet vezető Matt Romeyn szerint a csilipaprika szüretelése kissé késett a párhuzamosan futó földi kísérletekhez képest. Ez napokban azt jelentette, hogy az űrállomáson további 17 nappal tovább termesztették a paprikákat.
Az előző, Plant Habitat-04 kísérlet (PH-04) középpontjában álló paprikamagok négy hónapig növekedtek, mielőtt októberben betakarították őket, így már ők is rekorderek voltak. De itt megdőlt még egy:
Minden jel arra mutat, hogy az ISS kedvenc étele a taco lett, hiszen Kayla Barron asztronauta is posztolt pár fotót a már hagyománnyá váló tacózásról.
A NASA közölte, hogy a jövőben a Kennedy Űrközpontban dolgozó csapat a következő teszteket már törpe paradicsommal és újfajta levélzöldségekkel fogja végrehajtani.
A NASA azért is erőlteti ennyire az űrben termesztett élelmiszerek termesztését, mert az logisztikai előnyökkel jár a Földről hozott csomagolt élelmiszerekhez képest, illetve az űrnövények gondozása pszichológiailag is jót tesz a legénység számára – nem beszélve arról, hogy a távolabbi utak során az ellátást részben az űrhajósoknak kell majd megoldani.