űrben termesztett chili

Instagram / astro_kayla / NASA

Két rekordot is megdöntöttek az űrben termesztett csilipaprikák

Lassan kijelenthető, hogy az ISS kedvenc étele a taco és csilipaprika.

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó űrhajósok októberben termesztettek először csilipaprikát.

A magokat még júniusban vitték az ISS-re – NASA kísérletének részeként – hogy kiderüljön, milyen ételeket lehet termeszteni az űrben. A teszt célja az volt, hogy a kutatók megtudják, milyen lehetséges élelmiszerforrásokat lehet felhasználni a hosszú küldetésekhez, akár a Marsra való eljutáshoz.

Akkor a legénység rögtön meg is kóstolta a paprikákat egy tacoest keretei között , amit egy marhahúsos, zöldséges tacóban használtak fel.

twitter.com

Friday Feasting! After the harvest, we got to taste red and green chile. Then we filled out surveys (got to have the data! ). Finally, I made my best space tacos yet: fajita beef, rehydrated tomatoes & artichokes, and HATCH CHILE! https://twitter.com/ISS_Research/status/1454100673772019718 …pic.twitter.com/fJ8yLZuhZS

A csilipaprika annyira bejött, hogy másodjára is termesztettek, majd szüreteltek egy adagot. Az újabb kísérlet egyben történelmet írt, mivel a leghosszabb ideig tartott az ISS történetében

A kísérletet vezető Matt Romeyn szerint a csilipaprika szüretelése kissé késett a párhuzamosan futó földi kísérletekhez képest. Ez napokban azt jelentette, hogy az űrállomáson további 17 nappal tovább termesztették a paprikákat.

A mostani kísérletnél a paprikáknak eredetileg 120 napig kellett volna növekedniük, végül azonban 137 napig nőttek, így ez volt a leghosszabb kísérlet az űrben. Az előző leghosszabb kísérlet 2016-ban volt, amikor rézvirágokat termesztettek 90 napig.

www.instagram.com

Login • Instagram

Az előző, Plant Habitat-04 kísérlet (PH-04) középpontjában álló paprikamagok négy hónapig növekedtek, mielőtt októberben betakarították őket, így már ők is rekorderek voltak. De itt megdőlt még egy:

a paprikákból jutott a Crew-2, majd a Crew-3 űrhajósainak is, így ez volt az az élelmiszer, amely a legtöbb űrhajóst táplálta egy időszakban.

Minden jel arra mutat, hogy az ISS kedvenc étele a taco lett, hiszen Kayla Barron asztronauta is posztolt pár fotót a már hagyománnyá váló tacózásról.

www.instagram.com

Login • Instagram

A NASA közölte, hogy a jövőben a Kennedy Űrközpontban dolgozó csapat a következő teszteket már törpe paradicsommal és újfajta levélzöldségekkel fogja végrehajtani.

A NASA azért is erőlteti ennyire az űrben termesztett élelmiszerek termesztését, mert az logisztikai előnyökkel jár a Földről hozott csomagolt élelmiszerekhez képest, illetve az űrnövények gondozása pszichológiailag is jót tesz a legénység számára – nem beszélve arról, hogy a távolabbi utak során az ellátást részben az űrhajósoknak kell majd megoldani.

(Science Alert)