Fekete lyuk
Shutterstock

A NASA lenyűgöző animációja megmutatja, mekkorák valójában a fekete lyukak

A fekete lyukak lenyűgöző objektumok. Tömegük a Nap tömegének néhány százezertől a milliárdszorosáig terjedhetnek. Olyan gravitációs vonzásuk van, amely elől semmi, még a fény sem menekülhet. Hihetetlenül sűrűek, a sűrűség pedig a tömegről és a térfogatról szól, ezért fontos megérteni, hogy mekkorák ezek a rejtélyes óriások. A NASA pedig közzétett egy fantasztikus animációt, ami remekül érzékelteti mindezt!

A videóban olyan ismert fekete lyukak szerepelnek, mint például a Cygnus A vagy a J1601+3113 törpegalaxis középpontjában lévő kis fekete lyuk. Nyilvánvaló, hogy a Sagittarius A*-nak is szerepelnie kellett az animációban, elvégre ez a Tejútrendszer magjában, közel a Nyilas és a Skorpió csillagkép határához helyezkedik el, és egyike annak a kettőnek, amelyet közvetlenül le tudtak képezni a csillagászok.

Ez is érdekelhet: Tudósok megbecsülték, mennyi fekete lyuk van az univerzumban

This new NASA animation highlights the “super” in supermassive black holes. These monsters lurk in the centers of most big ...

NASA Animation Sizes Up the Biggest Black Holes

Az animáció a Földhöz legközelebbi szupermasszív fekete lyukpárt is megmutatja, az NGC 7727 galaxisban. Tömegük merőben eltérő: az egyik 6 millió naptömegű, a másik több mint 150 millió naptömegű. A pár körülbelül 1600 fényévre van egymástól, azonban 250 millió éven belül feltehetőleg összeolvadnak, ez az ütközés pedig rengeteg gravitációs hullámot fog kibocsátani.

Olvasd el ezt is! Vajon tényleg ilyen lesz a Föld utolsó pillanata?

2015 óta a földi gravitációs hullámobszervatóriumok néhány tucatnyi naptömegű fekete lyukak összeolvadását észlelték a téridőben az ilyen események által keltett apró hullámoknak köszönhetően. A szupermasszív fekete lyukak összeolvadása sokkal alacsonyabb frekvenciájú hullámokat fog produkálni, amelyeket egy, a földi társainál több milliószor nagyobb űrbéli obszervatóriummal lehet észlelni

– mondta Ira Thorpe, a Goddard asztrofizikusa a videót kísérő sajtóközleményben.