Egy új összeurópai kezdeményezés révén pár éven belül az Unió összes fővárosa elérhető lenne nagysebességű vonattal.

Az Európai Unió Bizottsága bejelentette, hogy a „Connecting all European Capitals and citizens through a network of high-speed trains” elnevezésű európai kezdeményezés bejegyzéséről döntöttek, amelynek célja az öreg kontinens fővárosai közötti közlekedés megkönnyítése.

A kezdeményezés illetékesei azt kérték a Bizottságtól, hogy tegyen javaslatot egy jogilag kötelező erejű jogszabályra, amely Európa valamennyi fővárosát nagysebességű vasútvonalakkal kötné össze.

Emellett azt is kérik a Bizottságtól, hogy fejlesszen ki nagysebességű vonalakat ott, ahol még nincs, és segítsen a meglévő hálózatok összekapcsolásában.

Ez is érdekelhet: Siklás a hegyek között − Európa 6 legszebb vasútvonala

A Bizottság ezután közölte, hogy nyilvántartásba vették a kezdeményezést, azonban kiemelték, hogy a benyújtott kérelemnek a jelen pillanatban nincs semmifajta ráhatása a jogi és politikai döntéshozatalokra.

A Bizottság képviselője azonban hangsúlyozta, hogy a kezdeményezést jogilag elfogadhatónak tekintik, és közölte, hogy elemeznie fogják a javaslat tartalmát.

A konkrét kezdeményezés nyilvántartásba vételét követően a szervezőknek hat hónap áll rendelkezésükre, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést. Hangsúlyozták, ha egy éven belül a kezdeményezés egymillió szignót összegyűjt, valamint legalább hét uniós tagállam támogatását elnyeri, a Bizottságnak reagálnia kell.

Ez a polgári kezdeményezés 2012. április 1-jén indult, és azóta az európai lakosok mintegy 18 millió aláírást gyűjtöttek különböző kezdeményezésekhez.

Eddig azonban mindössze kilenc kezdeményezésnek sikerült összegyűjtenie egymillió aláírást. E kilenc kezdeményezés közül hét már megkapta a Bizottság válaszát, míg a másik kettő még elbírálás alatt áll.

Forrás: Schengen Visa Info