Az ilyen apró italok értékét sokszor az dobja el, hogy már elfogyott belőle a nagyobb kiszerelés.

Egy miniatűr 50 ml-es palack single malt whisky új rekordot döntött: közel 9000 dollárért, nagyjából 3,5 millió forintért kelt el egy árverésen. Ez azt jelenti, hogy milliliterenként közel 200 dollárt, 77 ezer forintot adtak érte.

A szóban forgó single malt whisky 1919-ben készült a Springbank lepárlóüzemében, amely végül a Whisky.Auction weboldalán kelt el – írja a Robb Report.

Korát és évjáratát tekintve nyilvánvaló: egy kifejezetten ritka és limitált whiskyről van szó; ezzel magyarázható a magas ára is. Érdekesség, hogy az új eladási ár tulajdonképpen megdöntötte azt a rekordot, amelyet ugyanez a whisky tavaly állított fel 2021 augusztusában: akkor 8000 dollárért kelt el.

Isabel Graham-Yool, a Whisky.Auction igazgatója elmondta, hogy az ehhez hasonló árak nem váratlanok, tekintve az italok ritkaságát.

A miniatűrökben lévő folyadékok többségéből nem áll rendelkezésre egy teljes palack, mivel már sok évvel ezelőtt elfogytak. A miniatűrök gyakran túlélik a teljes méretű társaikat a szuvenír stílusuk miatt – néha pedig az alkohol olyan ritka, hogy csak miniatűrök léteznek belőle

mondta Graham-Yool a The Spirits Business weboldalának.

Ha valaki ilyen mini whiskyket keresne, rengeteget találhat a boltokban – a megfizethetőtől az egészen túlzóig. Az apró palackokat sokan gyűjtik is, de voltak, akik egy idő után ráuntak a dologra.

Tavaly decemberben a BBC arról számolt be, hogy egy Brian Marshall nevű férfi az Egyesült Királyságban majdnem 36 ezer dollárért (14 millió forint) adta el a minikből álló gyűjteményét.

Marshallt azzal idézték, hogy szerinte a whisky íze borzalmas, ezért nem nyitott ki egyetlen üveggel sem – ami persze a kulcsa annak, hogy bármilyen gyűjtemény megőrizze az értékét.