Folytatjuk sorozatunkat, amelyben bemutatjuk az indulásunk óta eltelt időszak legolvasottabb cikkeit. Tegnap az első, áprilisi hónap toplistáját láthattátok, alább pedig május kedvenc irományait elevenítjük fel.

5. Kiemelkedő kortárs művészek vol. 1. Horváth Dániel

Az ötödik legolvasottabb cikkünk egy interjú volt, amely Horváth Dániel kortárs festőművésszel készült. Az alkotó számos hazai és nemzetközi kiállítás állandó résztvevője, 2018-ban doktorált a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A beszélgetésben a valóság és fikció között lebegő műveiből és munkamódszeréből kaphatunk ízelítőt.

Dániel többek között beavat minket abba, hogy indult el a pályán, milyen szerepet tölt be mindennapi életében a művészet, és saját stílusáról is részletesen mesél. Ezen kívül múzsáiról is ejt pár szót, valamint azt is megtudhatjuk, hogyan vészelte át a koronavírus-járvány első hullámát.

Az interjú ide kattintva érhető el.

4. Öt Netflix-film 2020-ból

Netflix

A streamingszolgáltató leginkább a sorozatairól ismert, de az utóbbi időben a saját gyártású filmek terén is egyre magasabbra teszi a mércét.

A tavaly bemutatott több mint 70 Netflix-film közül kiemelkedett Az ír (The Irishman), a Házassági történet (Marriage Story) és A két pápa (The Two Popes), amelyek összesen 19 Oscar-jelölést gyűjtöttek be. A sort idén is folytatják és bár az újabb Oscar-esélyeseket az év végére tartogatták, 2020 első harmadában is felkerült több különleges alkotás a platformjukra. Ezek közül mutattunk be ötöt a májusban megjelenő cikkünkben. Szerepelt közöttük A kegyvesztett, a Sergio, valamint A kimenekítés.

Ha kíváncsi vagy a másik kettőre is, illetve a filmek rövid leírására, olvasd el cikkünket ide kattintva.

3. Jó üzlet a filléres nyaraló

Mindössze egy eurós vételárért bocsájtott árverésre házakat Szicília és pár déli olasz tartomány apró városa az elmúlt pár évben annak reményében, hogy ezzel felpezsdíthetik a lassan lakatlanná váló vidékeket.

A botrányosan alacsony árak miatt világszerte milliók kezdtek lázas morfondírozásba, mennyire fantasztikus is lenne aprópénzért lecserélni eddigi lakóhelyüket egy falusias olasz csodára.

További részleteket és egy személyes beszámolót az eredeti cikkben találsz.

2. Szerelmesnek lenni régen és most: íme, a legjobb tinifilmek!

Mi a különbség a 80-as évek tinijei és a 21. század fiataljai között? Sok minden változott, de egy valami biztosan megmaradt: a kamaszok nagyon szerelmesek. Májusban megjelent topcikkünkben a két korszakból gyűjtöttük össze a legmeghatározóbb, nem csak tizenéveseknek szóló tinifilmeket.

A listán helyet kapott a '87-es Valami kis szerelem, a Netflix egy 2018-as sokatmondó filmje, a Sierra Burgess egy lúzer, valamint az 1984-es Tizenhat szál gyertya.

A fennmaradó '86-os illetve 2018-as film kilétét ide kattintva megtudhatjátok, valamint az előzeteseket is megnézhetitek.

1. Ezeket az igaz történeten alapuló sorozatokat látnod kell

Május hónap dobogójának első fokára szintén egy filmes téma tört fel. A cikk olyan igaz történeten alapuló sorozatokat mutat be, amelyeket kár lenne kihagyni. Nézőként ugyanis ezeknek a sztoriknak a szereplőivel lehet a legkönnyebben azonosulni.

A sorozatélmény intenzitása mellett sokat számít a tudásanyag megszerzése, feltéve ha hitelesen és izgalmasan dolgozták fel az adott történetet. A legtöbb esetben az ilyen típusú sorozatok történelmi jelentőségű, vagy a mainstream popkultúrát nagyban befolyásoló sztorikat vesznek elő, ezek közül pedig a négy legjobb szériát szemezgettük ki nektek.

Hogy melyek azok, ide kattintva megtudhatjátok.