Íme hat fantasztikus hideg leves a világ minden tájáról, ami nem gazpacho - mert a gazpachón kívül más hideg levesek is vannak!

1. Mul Naengmyeon (Dél-Korea)

www.youtube.com

Cold noodle soup (Mul-naengmyeon: 물냉면)

Ez a koreai étel egy olyan hideg leves, amelyet jéggel tálalnak. Híres az ízek egyensúlyáról, a hajdinatésztáról, a fűszeres uborkáról, az édes ázsiai körtről és a fanyar ecetről. De a legjobb benne, hogy mindenki pontosan azt adhat hozzá, amit szeret, a többit meg simán kihagyhatja. Tökéletes a válogatós evők számára, akik a tűzhelyen szeretnének Koreába utazni!

2. Rozskenyérleves házi rebarbarás mazsolával (Izland)

Kenyérrel készült leves, ami sűrű, rozsos, és éppen elég furcsa ahhoz, hogy különleges élmény legyen. A Brauðsúpadc-t hagyományosan forrón tálalják, de hidegen is nagyon érdekes. Készíthetjük sütőben, vagy - ha szuper meleg van ott, ahol élünk - szó szerint a napon is száríthatjuk.

3. Savanykás rebarbara leves (Izland)

Ha már rebarbara, ez a leves talán a rebarbara és a limonádé szerelemgyereke. A püré szikrázóan fanyar, amit egy csipetnyi édességgel egészít ki. Szeretnéd, ha a jó dolog még jobb lenne? Tegyél minden tál tetejére egy lágy kanál tejszínhabot.

4. Kókusz-mangó leves (Guyana)

www.youtube.com

Mango coconut ginger soup - healthy & very delicious soup recipe

Egyszerűen pürésítsd a friss mangót kókusztejjel, joghurttal és mézzel, amíg szaténsima nem lesz, aztán a tetejére kókuszreszeléket teszel. Nagyjából 10 perc alatt meg is lehet csinálni. Szóval egyszerű és tökéletes forró nyári délutánokhoz.

5. Hűtött meggyleves (Magyarország)

www.youtube.com

Régies meggyleves | Nosalty

Természetesen akad nekünk, magyaroknak is olyan kiváló hideg levesünk, ami nem gazpacho, ez pedig a meggyleves, amire büszkék lehetünk. Persze van egy dolog, amitől igazán magyar lesz egy meggyleves. Használhatsz friss cseresznyét vagy üveges cseresznyét is - de mindenképpen tejföllel csináld!

6. Hűtött uborkaleves - (Bulgária)

A tarator kellemes meglepetés friss uborkával, meg joghurttal és egy kis kaporral. Népszerű és kedvelt Kelet-Európa nagy részén, de persze Bulgáriában a legjobb. Mindent egybevetve, egy nagyszerű étel, ami nagy büszkesége a bolgároknak, teljes joggal.

(Forrás: Global Table Adventure)