A lajhárok sokkal erősebbek, mint azt imádnivalóan bohókás arckifejezésük sugallja, ami érthető is, hiszen életüket a fákon lógva élik le.

Annak ellenére, hogy mind a négy végtagjukat egyformán használják az ágakba való kapaszkodáshoz, egy friss kutatás szerint a lajhárok bal oldala erősebbnek tűnik a jobb oldalukhoz képest. Melody Young, a New York-i Technológiai Intézet anatómusa és munkatársai egy kísérlet során megpróbálták pontosan megmérni a barnatorkú háromujjú lajhár erejét.

Ez is érdekelhet: Ezért mozognak annyira lassan a lajhárok

Nagyon kevés emlős él szinte kizárólag a lombkoronában, és még kevesebben vannak azok, amelyek csak levelekkel táplálkoznak − azért a rostos növényi anyagból nem könnyű elegendő tápanyagot kinyerni. Több emlős − például a zsiráfok és a jávorszarvasok − nagy emésztőrendszerrel kerüli meg ezt a problémát. Más emlősök, mint például a koala, beérik azzal, amit kapnak, és nem pazarolják értékes energiájukat arra, hogy az ágak között hűsöljenek.

A lajhárok hosszúkás csontkarmjai teszik lehetővé, hogy erősen tartsák magukat anélkül, hogy tömegüket és energiájukat izomerőre pazarolnák. Az új tanulmány szerint a lassú lógás mögött álló fogóerejük kivételes. Két kutatóra van szükség ahhoz, hogy egy kapaszkodó lajhárt lefeszítsenek.

Egyes beszámolók szerint pedig a lajhárok még halálukban is tovább kapaszkodnak a fákba.

Ha tovább olvasnál: Megtalálták a Föld legnagyobb szárazföldi emlősét

Fotó: Shutterstock

Young és munkatársai egy egyedi tartószerkezetet építettek, hogy öt barna torkú lajhár vizsgálatával megmérjék ennek a kapaszkodásnak az erejét. Azt találták, hogy 3,8 kilogrammos átlag súlyukhoz képest körülbelül kétszer olyan erősek a digitális hajlítóizmaik, mint az embereké vagy más főemlősöké. A lomha szőrgombócok könnyedén képesek testsúlyuk több mint 100 százalékát megtartani egyetlen kézzel vagy lábbal, és nem találtak mérhető különbséget a mellső és a hátsó végtagjaik között.

De a két oldaluk fogóereje között azonban akár 16 százalékos különbség is volt, különösen a mellső végtagjaiknál − a bal oldal előnyére.

A baloldaliság konzisztens tendenciája a vizsgált egyedeknél a kutatókat is meglepte.

Az is kiderült, hogy a lajhárok olyan erősen kapaszkodnak az aljzatba, hogy a ragadozók képtelenek elragadni őket − a hátukon lévő bőr is hamarabb lekopik. Ez bármilyen élőlény mércéjével mérve is pokolian nagy erő, nemhogy ilyen lassan mozgó, nevetségesen alacsony anyagcseréjű állatoknál.

Forrás: Science Alert