sétáltatott kutyák az utcán

Fotó: FLOUFFY / unsplash

A kutyák valóban csökkentik a bűnözés szintjét, de nem úgy, ahogy gondolnád

A kutyák csodálatos állatok: okosak, és valóban a legjobb barátaink. Most a kutatók felfedeztek még egy okot, amiért érdemes szeretni bolyhos társainkat.

Egy új kutatás szerint a kutyatartás magasabb koncentrációja egy adott környéken összefügg a bűnözés alacsonyabb szintjével. A kutyák a maguk módján valóban segítenek nekünk a bűnözés elleni küzdelemben, olvastuk a Scince Alert cikkében. Az Ohiói Állami Egyetem kutatói úgy vélik, hogy mivel a kutyasétáltatással kimozdulunk otthonról, az utcán megnövekedik a civil aktivitás és ez − és az ebből adódó extra interakciók a szomszédokkal − segít a környék biztonságosabbá tételében.

A kutyát sétáltató emberek lényegében járőröznek a környékükön. Látják, ha valami nincs rendben, és ha gyanús idegenek bukkannak fel. Ez elrettentő hatással lehet a bűnözésre

− mondja Nicolo Pinchak szociológus, az új tanulmány vezető szerzője.

Fotó: Andriyko Podilnyk / unsplash

A kutatók hipotézise Jane Jacobs városteoretikus "szemek az utcán" koncepciójából merít: abból az elképzelésből, hogy a nyilvános helyeken tartózkodó emberek pusztán a jelenlétükkel hozzájárulnak a rend és a biztonság fenntartásához, mivel ez lehetőséget ad a környezetük megfigyelésére. A nyilvános helyeken tartózkodó emberek közösségi interakciói segítenek létrehozni a közmegbecsülés és a bizalom hálóját a környéken, ami együttesen segít elrettenteni a bűncselekményeket.

Bár az elképzelés nagy hatást gyakorolt szociológiai, várostervezési és tudományos körökben, eddig kevés kísérlet történt a hipotézis bizonyítására. A kutatók több forrásból származó adatokat használtak fel, köztük bűnözési statisztikákat; marketing felmérést, ami a kutyatartó városrészek koncentrációját mutatja az adott városrészben; és szociológiai adatokat, amelyek a bizalom szintjét és a környékbeli városrészek társadalmi klímáját mérte.

Fotó: Tamara Bellis / unsplash

Azt találtuk, hogy a környékbeli kutyakoncentráció fordítottan arányos a rablási, emberölési és − kevésbé következetes mértékben − a súlyos testi sértések arányával

− írja a csapat a tanulmányban, megjegyezve, hogy a tulajdon elleni bűncselekmények szintén fordított összefüggést mutattak a kutyakoncentrációval, függetlenül a környékbeli bizalom szintjétől.

Fotó: Milena Trifonova / unsplash

A tanulmány új adatokkal támasztja alá azt az elképzelést, hogy a kutyatartás és a kutyasétáltatás hozzájárul a közösségben elkövetett bűncselekmények számának csökkenéséhez, a lakosok nagyobb ismeretséggel rendelkeznek a gyanús idegenek azonosításához, a kutyasétáltatók nagyobb valószínűséggel tűnnek közbelépőnek bűncselekmény esetén, és a kutyák összehozzák az embereket.