Getty Images

Tudtad, hogy Kleopátra becsült vagyona mai értékén 95,8 milliárd dollár volt?

Az elmúlt évezredek legvagyonosabb uralkodónőit és business womanjeit idézzük meg a Hamu és Gyémánt magazin aktuális lapszámának történelmi rovatában. Most ízelítőként Kleopátrát, Egyiptom királynőjét, az utolsó fáraót mutatjuk be – életének pénzügyi oldaláról.

Pénz és hatalom

Getty Images

II. (Nagy) Katalin

Akár örökség útján, akár saját erőből szerzi meg valaki, egy bizonyos szint fölött a történelemkönyvekbe is bekerülhet a neve. Noha az annalesekbe többségében férfiak nevét jegyezték be, számos női krőzust is kitermelt a történelem.

VII. Kleopátra – nő, uralkodó, istenség

A hellenisztikus kor utolsó fáraójaként 21 esztendőn át uralkodott birodalma fölött a lenyűgöző szépségű Kleopátra. Bár korábban több, összesen hat egyiptomi királynő is ugyanezt a nevet viselte, elődeit beárnyékolja a valamennyiüknél erősebb és híresebb egyéniség. Aligha véletlen, hogy fordulatos élete Shakespeare-től G. B. Shaw-ig számos későbbi művészt alkotásra ihletett.

Kleopátra a Nagy Sándor alapította tengermelléki Alexandriában született, és az egykori városalapító hírneves tábornoka, I. Ptolemaiosz egyenes ági leszármazottja volt. Sok nyelven beszélt, ritkán szorult tolmácsra, így – természeti adottságain túl – könnyen szót értett a bele habarodott Iulius Caesarral, majd később – a nála 30 évvel idősebb férfi ellen elkövetett merénylet után – a római triumvirátus egyik tagjával, Marcus Antoniusszal is, akihez feleségül is ment.

Az uralkodónő nemcsak szerelmi viszonyt ápolt a világ egykoron két legbefolyásosabb férfijával, hanem egyidejűleg a saját hatalmát is megszilárdíthatta. Sőt Antonius jóvoltából Líbia királynője lett, majd Ciprus társuralkodójaként is megkoronázták, így dukált neki a „Királynők Királynője" titulus.

Amikor azonban Caesar törvényes örököse, Octavianus csapatai rázúdultak Egyiptomra, előbb a vesztes Antonius, majd Kleopátra is öngyilkosságba menekült.

Élete során viszont rajta tartotta kezét és szemét Egyiptom gabonatermésén, papirusz-, gyógyír- és kenceiparán, vagyonát ezért is becsüli az utókor csillagászatira. Igaz, korának sztárja eközben háborúi megvívásához – hitelért – maga is szívesen fordult külföldi uralkodókhoz istápolásért…

VII. Kleopátra
Élt: i.e. 69-30
Becsült vagyona (mai értéken): 95,8 milliárd dollár

Kíváncsi vagy a folytatásra? A teljes cikk a Hamu és Gyémánt aktuális lapszámában olvasható. A magazin megvásárolható a kiemelt újságárusoknál, illetve megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.

Szerző: Benda László