Egy amatőr búvár Izrael északi partjainál talált egy kardot, amelyről úgy gondolják, hogy 900 évvel ezelőtt egy keresztes lovagé volt.

Az egy méteres pengét Shlomi Katzin fedezte fel a Haifa melletti sekély vizekben. Úgy gondolják, hogy a tengeri élőlényekkel erősen benőtt kard a homok elmozdulása után került a felszínre. Az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA) közölte, hogy hamarosan közszemlére teszik a fegyvert– írja a BBC.

Az 1095-ben kezdődött és évszázadokon át tartó keresztes hadjáratok során az európai keresztények a Közel-Keletre utaztak, hogy megpróbálják elfoglalni Jeruzsálem és a Szentföld más részeit a muszlimoktól.

Yaakov Sharvit, az IAA tengeri régészeti osztályának vezetője elmondta, hogy a Karmel partvidéke – ahol a pengét találták – az évszázadok során menedéket nyújtott a hajóknak a viharok idején.

Ezek a körülmények vonzották a kereskedelmi hajókat az idők folyamán, gazdag régészeti leleteket hagyva maguk után

– mondta.

www.youtube.com

Centuries-old crusader sword found by amateur diver in Mediterranean Sea

A kutatók azt feltételezik, hogy ez kard az Atlit közeli keresztes lovagok fellegvárához tartozhatott.

A fegyver nagyon nehéz a rárakódott kövek miatt, és azért is, mert ez [egy] vaskard és nagyon nagy…Ez azt jelenti, hogy az az ember, aki ezt a kardot tartotta és [harcolt] vele, rendkívül erős volt. Próbálom elképzelni őt a csatamezőn, páncélban és a karddal, ahogy harcol vele. Tényleg jó kondícióban kellett lennie, talán nagyobb volt mint mi, de határozottan erősebb. És ez elképesztő

– folytatta.