Ha karácsony, akkor mézeskalács – íme a tökéletes recept!
2021-11-29
A karácsony közeledtével – a zserbó és bejgli mellett természetesen – a mézeskalács a legnépszerűbb desszert. És persze, ahány ház, annyi szokás, de vajon létezik-e tökéletes recept? Vagy olyan, amelynek köszönhetően szinte azonnal puha lesz ez a többszáz éves hagyománnyal rendelkező finomság?
Ha beszereztünk mindent, egy mozsárban törjük össze a szegfűszeget és a szegfűborsot, majd keverjük össze a többi fűszerrel és adjuk hozzá a mézet. Az így kapott egyveleget addig melegítsük, amíg teljesen fel nem forr. Ezt követően tegyük bele a vajat és hagyjuk elolvadni.
Mindeközben egy tálban keverjük össze a lisztet és a szódabikarbónát, a cukrot pedig verjük habosra a három tojással – a lisztet és a mézes keveréket csak ezt követően adjuk hozzá, és közben ügyeljünk arra, hogy robotgépünk alacsony fokozaton legyen. Nehéz, ragacsos masszát kell kapnunk, amelyet aztán fóliába tekerve egy éjszakára a hűtőbe kell tennünk.
Másnap, miután egy kicsit felengedett a massza, lisztezett deszkán nyújtsuk 3-4 mm vastagságúra, majd tetszés szerinti formákkal szaggassuk ki – ez akármi lehet, a rénszarvastól kezdve. a hóemberen át, egészen a karácsonyfáig.
A maradék tojást egy evőkanálnyi vízzel keverjük fel és kenjük meg vele a mézeskalácsokat. 180 fokra előmelegített sütőben 5-7 percig süssük, éppen csak addig, amíg egy kis színt kapnak.
magas fokozaton addig keverjük, amíg fényes és sűrű nem lesz a massza. Egy nyomózsákba vagy vastagabb zacskóba töltsük bele – de csak akkor, ha ujjunkat belemártva a habcsúcs nem konyul le! Vágjunk a tasak sarkára egy lyukat és díszíthetjük is a süteményeket.