Fabio Viale olasz művész márványszobrokat készít – egy kis csavarral. A klasszikus másolatokat döbbenetes tetoválások borítják.

Fabio Viale előszeretettel nyúl olyan klasszikus műalkotásokhoz, amik túlmutatnak saját magukon, és a történelem során szimbolikussá, gyakran misztikussá váltak. Mint mondja, ahogy újraalkotja őket, közelebb kerül a nagy elődökhöz. Azonban nem egyszerű másolás, amit csinál: különc megoldásaival arra törekszik, hogy a néző perspektívát váltson, és leszámoljon az előítéleteivel.

Életteli hideg kő

www.instagram.com

Login • Instagram

„Amikor eldöntöttem, hogy tetoválni fogom a márványt, rájöttem, hogy fontos, hogy ne lefessem, hanem úgy vigyem fel a színeket, hogy behatoljon az anyag sajátosságának számító pórusokba. Csak így tudom elérni, hogy olyan legyen, mint a valódi tetoválás az emberi bőrön" – mesélte a Designboomnak.

Pokol a Laokón-szobron

www.instagram.com

Login • Instagram

A klasszicista szépség és a tetoválás mint kortárs jelenség találkozása számos változatban megjelenik Fabio Viale munkáiban. A Laokoón-szobor másolatánál megváltoztatta az eredeti szoborcsoport ikonográfiáját, fiai nélkül csak a központi trójai papot meghagyva. Ráadásul a férfin Giovanni da Modena 15. századi hátborzongató festménye jelenik meg, Dante Poklának jelenetével. Az eredeti kép a bolognai San Petronio bazilikában tekinthető meg.

Orosz börtöntetkók

vimeo.com

italian artist fabio viale tattoos classical marble sculptures

Canova Venusának mérethű másolatánál keleti ornamentikát alkalmazott piros virágokkal, máskor az orosz börtöntetoválások összetett képi világa jelenik meg egy-egy kézfejen. Viale hangsúlyozza, hogy a tetoválások nem dekoratív célzattal, hanem provokatív szándékkal kerültek a szobrokra, hogy felülírják azt, ahogyan korábban a klasszikus szépségről gondolkodtunk.

Forrás: Designboom

Fordította: Tóbiás Lilla