További kérdéseket vetett fel az egyébként is misztikus élőlényről egy felfedezés, amely során kiderült: a kacsacsőrű emlősök fluoreszkáló zöldes-lila árnyalatot árasztanak magukból UV-fény alatt.

Jonathan Martin

A kacsacsőrűek zöldes-lila színt árasztanak magukból ultraviola fény alatt.

A kacsacsőrű emlősök évszázadok óta fejtörést okoznak a tudósoknak, hiszen olyan megmagyarázhatatlan jegyeik vannak, mint a méreggel teli sarkantyúk, a hasi bőr alól szivárgó anyatej, vagy a képességük, hogy egyetlen nap alatt a testtömegük negyedének megfelelő mennyiségű ételt képesek elfogyasztani.

Kinézetük és a már említett fizikai tulajdonságaik olyannyira abszurdnak hatottak, hogy az egyébként tojásrakó emlősállatokról készült rajzokat a 18. században az európai zoológusok egyszerűen átverésnek hitték. A mostani tanulmány eredménye pedig nemhogy megkönnyítené a szakemberek dolgát, de még több kérdést vet fel bennük az egyetlen madarak, hüllők és emlősök jegyeivel is rendelkező fajjal kapcsolatban.

www.youtube.com

Platypus Parts | National Geographic

Jonathan Martin, az amerikai Wisconsin államban található ashlandi Northland Főiskola erdőgazdálkodási docense egy nap ultraibolya fényt kibocsátó zseblámpával világított meg egy repülő mókust a hátsó kertjében, mire az állaton cukorrózsaszín árnyalat tűnt fel. Az eset felkeltette Martin érdeklődését, így néhány kollégájával együtt ellátogatott a chicagói Field Múzeumba, ahol megismételte a folyamatot az intézmény kacsacsőrű emlős gyűjteményén, felfedve ezzel az állatok fényesen fluoreszkáló zöldes-lilás szőrzetét.

Jonathan Martin

A kacsacsőrűek zöldes-lila színt árasztanak magukból ultraviola fény alatt.

Egy tanulmány szerint a fluoreszkáló anyagok az emlősök szőrtüszőibe ágyazódnak, bár a tudósok nem tudják, miért.

„Pusztán a fluoreszcencia megtalálása nem jelenti azt, hogy annak különös célja lenne".

– mondta a New York Timesnak Sönke Johnsen ézékszervi biológus. Hasonló sugárzó színek többek között a korallzátonyokban és a tengeri teknősökön is fellelhetők, bár az emlősöknél ritkábban fordul elő ez a jelenség.

Összességében a felfedezés további kérdéseket vetett fel arról, hogy a kacsacsőrűek vajon képesek-e látni az UV-fényt, amely az emberek számára általánosságban nem érzékelhető, kivéve az olyan tárgyakon, mint például a fehér póló. Mindenesetre a kacsacsőrű emlősök izgalmas kinézetükkel sok mindenkit megihletnek, feltűnnek például az ausztrál 20 centesen, különböző textíliákon és ruhákon, de egy közkedvelt rajzfilmben is. A faj fennmaradásában remélhetőleg segíthet majd annak növekvő rajongótábora, hiszen a kacsacsőrűek lassan a kihalás szélére sodródnak a globális felmelegedés következtében.

www.youtube.com

Phineas és Ferb - Egy kacsacsőrű a banános autó sofőrje....

via Colossal