Annyira kezünkhöz nőtt az okostelefonunk, hogy képtelen vagyunk tőle szabadulni. Amikor pihenünk, valójában vagy a Facebookot pörgetjük, vagy üzenetekre válaszolunk. Eljutottunk oda, hogy nem tudjuk, hogy kell pihenni?


Kezünkhöz láncoltuk a valóságot. Pontosabban a valóság digitális formáját. Folyamatosan online vagyunk. Folyamatosan bújjuk a különböző közösségi médiaplatformokat (Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, stb.), nagyban felfutottak az online szerencsejátékoldalak, mint a kaszinoonline.net. A helyzet egyik oldalán – egyebek között – ott van az a pozitív tényező, miszerint soha nem látott módon és intenzitással alakíthatunk új kapcsolatokat, lehetünk közel azokhoz, akikhez szeretünk – mindegy, hogy az illető a világ melyik pontján él.

A másik oldalon viszont azt láthatjuk, hogy agyunk elképesztő (feldolgozhatatlan) mennyiségű ingert kap. Csak jár és jár az agyunk: miközben tévézünk, pörgetjük a Facebookot, a Twittert, és emellett még üzenetekre is válaszolunk. Egy olyan világban, ahol annyi inger éri az embert, amennyi korábban elképzelhetetlen volt, a pihenés, feltöltődés fogalma is átalakult.

Ennek „nehézségéről” beszélt néhány éve Diane Keaton a More magazinnak. Mint mondta, fogalma sincs mit csináljon, amikor van egy hét szabadsága.

Hasonló problémákkal küzdött Gwen Stefani énekesnő is.

Ha pihennem kell, akkor egy kicsit pánikba esem, vagy azon kezdek el gondolkozni, milyen feladat vár rám hamarosan

– fogalmazott a Stylist magazinnak.

Elon Musk, a Tesla alapítója sem úgy tűnik, mint aki tisztában lenne a pihenés szó jelentésével. Arra a kérdésre, hogy mit csinál munka után, azt mondta, még többet dolgozik – ami lássuk be, nem túl egészséges. Pedig ebben a hektikus, ingerekkel teli világban szükség van arra, hogy kikapcsoljunk.

A Guardian igencsak hasznos cikkében rámutat, az Egyesült Királyságban 2018-ban igencsak népszerűek volt a felnőttek szóló színezők, míg a Headspace meditációs alkalmazást több mint 15 millión töltötték le. Az emberek valahogy ki akartak szakadni a szürke, monoton hétköznapokból.

Függőség, soha nem látott mértékben

Unsplash/Bruno Gomiero

Az Egyesült Királyságban a legtöbb ember a digitális eszközeitől függ, és állandó internetkapcsolatra van szüksége

– áll az Ofcom 2018-as nyári tanulmányában.

Ezt a függőségetRahel Andrew klinikai pszichológus is tapasztalta, aki a brit portálnak arról beszélt, hogy páciensei között évről évre többen vannak azok, akik nem tudnak elszakadni a digitális világtól. Nagyon nehezen képesek a kikapcsolódásra, arra, hogy ne foglalkozzanak a készülékükkel, és csak pihenjenek. A probléma nemcsak a felnőtt lakosságot, a 12-70 év között mindenkit érint.

Néha az emberek azt mondják, nem is foglalkoznak azzal, amit éppen néznek – teljesen kiesnek, és azt sem tudják, mit csináltak az elmúlt fél órában. Ezt disszociációnak tekinthetjük, olyan időszakoknak, amikor az elménk annyira kimerült és túlterhelt, hogy kivonja magát a helyzetből. És ez valószínűleg semmilyen módon nem tápláló

– fogalmazott Rahel Andrew.

David Morgan pszichoanalitikus máshonnan közelít. Szerinte a képernyő elé való visszahúzódás egyszerre oka és következménye annak, hogy már nem tudjuk, hogyan kell kikapcsolódni és jól érezni magunkat. Úgy véli, az emberek egyszerűen elfelejtették, hogyan pihenjenek, hogyan érezzék jól magukat.

Márpedig pihenni fontos. Egyszerűen azért, mert a mentális kimerültség következtében felszínesebb, kevésbé átgondolt döntéseket hozunk, feszültebbek lehetünk, jelentősen csökkenhet a motivációnk, rosszabb lehet a hangulatunk. És ez nemcsak saját magunkra, de a környezetre is kihat – tönkremehetnek kapcsolataink.

Adódhat a kérdés, hogy kell pihenni. Röviden: telefon nélkül.

Amellett, hogy töltsünk időt a szabadban, mozogjunk, a legfontosabb, hogy szakadjunk el a digitális világtól, egyszerűen utazzunk el, és bolyongjunk úgy egy városban, hogy nincs a kezünkben a telefon. És ne lefelé, hanem felfelé nézzünk...