Firenze
Fotó: Unsplash

Szőlőültetvény borítja majd az olasz város repülőterének tetejét – a látványtervek lenyűgözők!

A borkultúrájáról is ismert Firenze átépíti repülőterét – az épület tetején szőlőültetvény is helyet kap majd.

Firenze évente turisták millióit vonzza a világ minden tájáról. A toszkán város elsősorban épített örökségével és művészeti kincseivel tűnik ki, de a borkultúrája is messze földön ismert.

Jól tudták ezt azok az építészek is, akiket megbíztak Firenze új repülőterének megtervezésével. Az észak-olasz város önkormányzata elérkezettnek látta az időt arra, hogy felújítsa az épületkomplexumot, a tervezési munkálatokat pedig egy amerikai építészcégre, a Rafael Viñoly Architectsre bízták.

Ez is érdekelhet: Elveszett Firenzében, mélyen a zsebébe kellett nyúlnia az amerikai férfinak

A sajtóba egyelőre csak látványtervek szivárogtak ki, amelyek még változhatnak a közeljövőben. Az viszont biztosnak tűnik, hogy az új épületkomplexum igazi unikum lesz majd a világ repülőterei között:

tetejét egy szőlőültetvény borítja majd.

A látványtervek:

www.instagram.com

Food on Instagram: "Florence’s new airport is going to take “wine flight” to a whole new level with a 19-acre rooftop vineyard 🍷✈️. The vineyard with not only serve as a major flex to solidify Tuscany’s title as wine country, but will also help achieve the goal of LEED Platinum sustainability rating. The renovations are set to occur in two phases. Phase one to be completed by 2026 and the second by 2035. #italy #wine #winecountry #tuscany #florence #airport #architecture"

Az építészek elmondása szerint az ültetvény körülbelül 8 hektáron terül majd el, 38 sornyi szőlőnek helyet biztosítva.

A kontinensen nincs hasonló épületkomplexum, de a világon is csak a kaliforniai Halter Ranch borbirtokon található repülőtér hasonlítható hozzá, ahol a kifutó- és leszállópályákat szőlőültetvények közé telepítették.

Az ültetvény nem csak látványelemként szolgál majd: a szőlőt leszüretelik és bort készítenek belőle.

Ehhez az épület üzemeltetői a tervek szerint a régió egyik vezető borászát szerződtetik majd.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: 3 izgalmas borvidék, amiről talán még nem is hallottál

A repülőtér más jegyeiben is felidézi majd az olasz életstílust, belterébe egy nagy piazzát álmodtak meg a tervezők, ahol kényelmesen elférnek az utasok.

Érdekesség, hogy az új repülőtér 90 fokkal el lesz forgatva a régihez képest, így alkalmazkodva a modern repülőipar feltételeihez. A projekt keretében kötöttpályás közlekedést is fejlesztik majd.

A fantasztikus attrakcióra azonban még várnunk kell: nem valószínű, hogy 2035 előtt el fog készülni.