Nyüzsgő élet a „Nagy Almában" – akár a parkok valamelyikében sétálsz egy őszi napon, egy gyönyörű, régi stílusú étterembe ülsz be vagy a tömegközlekedéssel szeled át a metropoliszt. Most mutatunk neked 5 különböző műfajú és évtizedben készült filmet, amit egy dolog köt össze igazán: miután megnézed ezeket, mindegyik elhozza a szobádba New York életérzését és hangulatát!

Harry és Sally (1989)

www.youtube.com

When Harry Met Sally (1989) - Official Trailer (HD)

Ebben a klasszikus romantikus vígjátékban a New York-i sokszínűségét ismerhetjük meg a két főszereplő, Meg Ryan és Billy Crystal kapcsolaton keresztül, amit végig átjár a nagyvárosi ősz hangulata.

Érdekesség, hogy a mozi forgatókönyvírója, Nora Ephron másfél évvel halála előtt, 2012 júniusában összeállított egy listát azokról a dolgokról, amelyek a legjobban hiányoznak majd neki. Köztük szerepelt az ősz és parkban való sétálás.

A film az AppleTV+-on elérhető.

Nagymenők (1990)

www.youtube.com

Nagymenők - magyar szinkronos előzetes

Az Aljas utcáktól a Taxisofőrön át A Wall Street farkasáig láthatjuk, hogy korunk egyik legnagyobb rendezője, Martin Scorsese legkedveltebb művei ritkán távolodtak el szülővárosától, New Yorktól.

Ide sorolható szintén a direktor kanonikus bűnügyi drámája, a kultikus Nagymenők, Joe Pesci, Robert DeNiro és Ray Liotta főszereplésével. A film középpontjában egy maffiózó pályafutása, valamint kiterjedt családi és baráti hálójának sorsa áll az 1950-es évektől egészen az 1980-as évek közepéig. A mozi nagy részét a Queens-i Astoriában forgatták.

A film az AppleTV+-on elérhető.

Ez is érdekelhet: Túl sok a felhőkarcoló? Ijesztő tempóban süllyed New York a szakértők szerint

​Rent - Bohém élet (2005)

www.youtube.com

RENT (2005) – Official Trailer

Giacomo PucciniLa Bohème című művén alapuló Broadway-musicalből adaptált alkotás egyszerre vidáman és tragikusan mutatja be New York egyik negyedében, az Alphabet Cityben élő művészek, csavargók, heroinfüggők és HIV-vel fertőzöttek és AIDS-ben szenvedők szedett-vedett csoportját, mindezt a ’80-as években.

Maga ez a kerület híres szegénysége mellett a színességéről, művésztelepeiről, zajos kulturális életéről. Itt követhetjük nyomon a történet szerint a filmes Mark és barátai szinte napról-napra tengődését. Mindez azonban nem keseríti el őket, élik világukat és sikerre szomjaznak.

A film az HBO Maxen elérhető.

​Frances Ha (2013)

www.youtube.com

Frances Ha (16) magyar feliratos mozielőzetes

Ez az rendkívül őszinte szerzői alkotás New York városának hangulatát az egyetem utáni útkeresés minden bensőségességével, romantikájával és rejtélyével adja vissza.

Noah Baumbach végtelenül kedves, fekete-fehérben forgatott filmjének főszereplője és társszerzője Greta Gerwig. A színész-rendező 4. moziját, a Barbie-t éppen idén nyáron mutatják be.

Ez ide kapcsolódik: Annyira túltolta a Barbie rendezője a rózsaszínt, hogy nemzetközi hiány alakult ki

Felkeverve (2020)

www.youtube.com

On The Rocks | Official Trailer HD | A24 & Apple TV+

Sofia Coppola rendezőnő ismét összeállt erre az alkotására Bill Murray-vel a 2003-as Elveszett Jelentés után. A központban egy apa-lánya helyzetkomikum áll, miszerint a lány (Rashida Jones) íróként és anyaként tevékenykedik és szeretné megírni új könyvét.

Ekkor viszont különböző gyanús jelek miatt aggódni kezd, hogy a férje megcsalja őt. Egyéb megoldás híján felkéri nőcsábász apját (Bill Murray), hogy segítsen neki, így kezdenek közös nyomozásba.

A film Manhattan legszebb részeit, szórakozóhelyeit sorakoztatja fel. A film plusz fűszere, hogy 2020 őszén jelent meg, amikor a COVID-19 járvány miatti lezárások kapcsán még romantikusabbnak és távolibbnak hatott a város szépsége és nyüzsgése.

A film az AppleTV+-on elérhető.

forrás: Vogue