A Forrest Gumptól kezdve az olyan művészdrámákig, mint a hét és fél órás Sátántangó, számos fenomenális klasszikus lesz 30 éves 2024-ben. Három évtizeddel később érdemes visszatekinteni ezekre az alkotásokra, és elemezgetni, vajon miért öregedtek ennyire jól. Íme öt film, amely 1994-ben jelent meg.

A remény rabjai

www.youtube.com

A Remény rabjai - Jó útra térés

Frank Darabont 30 éves filmjében Morgan Freeman és Tim Robbins egy elítélt párost alakítanak, akik a Mainben található Shawshank állami börtönében töltik életfogytiglani börtönbüntetésüket. Bár a forgatókönyvet Stephen King novellájából adaptálták, a film nem egy horrortörténet, hanem inkább egy megható elbeszélés a barátságról, ahogy ez a két halálraítélt lélek küzd a reményért egy olyan helyen, ahol szinte minden bizakodás meghal.

Red szerepében Freeman látványosan visszafogott alakítást nyújt, együttérzést, kétségbeesést, lemondást, de végül mégis valami extázisszerűt fejez ki, amikor végre megízleli a szabadság ízét.

Ponyvaregény

Sajtburger jelenet - Ponyvaregény (1994) Adott két idősödő, szabad szájú, tökös, szimpatikus gengszter, Vincent (John Travolta) ...

Sajtburger jelenet - Ponyvaregény (1994)

Ponyvaregény – a film, amiről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A lehengerlő párbeszédek, a különös történetvezetés, a legendás zenék és valószínűleg sokak számára Samuel L. Jackson felejthetetlen monológja miatt széles körben ezt tartják Quentin Tarantino legjobb alkotásának. A 30 éves film a popkultúra egyik alappillére lett, illetve óriási hatást gyakorolt a filmművészetre.

Léon, a profi

Supreme Cinema Series Available today! http://sonypictur.es/klRgAO Subscribe for updates: http://bit.ly/SonyPicsSubscribe.

Leon: The Professional Trailer

Natalie Portmannel és Jean Renóval a főszerepben A léon, a profi egy lányról szól, akit családja meggyilkolása után vonakodva befogad egy profi bérgyilkos, akinek pártfogoltjává válik, és megtanulja a szakma fortélyait.

Bár a szereplők fantasztikusak, nem csak miattuk érdemes megnézni a filmet. Hanem a lebilincselő akció miatt is, amelyet Luc Besson varázslatos látványvilággal és szüntelen izgalmakkal fűszerez, valamint a lenyűgözően különös, mégis gyengéd kapcsolatnak, amely a címszereplő bérgyilkos és a Portman által alakított lány között alakul ki.

Sátántangó

The new restoration of Béla Tar's Sátántangó is now playing in our Virtual Cinema. This screening purchase will support FLC, and ...

Sátántangó | Trailer

Számtalan hosszú filmet mutatnak be, sőt, talán napjainkban egyre több 120 percen túlra nyúló mozival találkozhatunk, azonban a játékidő a legtöbb esetben még így is elég ésszerű ahhoz, hogy a közönség esélyt adjon neki. Tarr Béla legendás alkotása, a Sátántangó azonban nem tartozik ebbe a kategóriába: a 439 perces, lassú film egy magyar falu lakóiról szól, akik a rendszerváltás hatásaival küzdenek.

Az oroszlánkirály

Disney©

Oroszlánkirály - Az élet az úr

A Disney-klasszikus, Az oroszlánkirálySimba történetét követi nyomon, aki végül a nagybátyjával vívott heves harc után falkája vezetőjévé válik. Az idén 30 éves rajzfilm megtanítja a gyerekeket a veszteség megélésére, a megbánásra és arra, hogy igenis merjünk szembenézni a félelmeinkkel. Amikor Simba gonosz nagybátyja, Scar átveszi az irányítást, a főhős tudja, hogy vissza kell mennie, és szembe kell néznie az elutasítástól és a hibáztatástól való félelmével, hogy segítsen a családjának.