George Lucas

5 érdekesség az éppen 80 éves George Lucasról

Nem kell Star Wars-rrajongónak lenni ahhoz, hogy tudjuk, ki az a George Lucas. A filmrendező Hollywood egyik legmeghatározóbb alakja, aki ma ünnepli 80. születésnapját, melynek alkalmából elhoztunk róla öt érdekességet, amit lehet eddig nem ismertél.


Nem akart filmrendező lenni

Lucas nem mindig akart filmrendező lenni. Valójában csak miután egy maroknyi más karrierben is kudarcot vallott, jutott el a showbizniszig. A Hollywood Reporter szerint Lucas tinédzserként arról álmodott, hogy profi autóversenyző lesz, mígnem egy majdnem halálos baleset a középiskolában kisiklatta ezeket a terveket. A középiskola elvégzése után Lucas megpróbált belépni a légierőhöz, de elutasították, mert túl sok gyorshajtási bírságot kapott.

Ez is érdekelhet: George Lucas lett a világ leggazdagabb híressége

Egykor a Rolling Stones operatőreként dolgozott

Lucas egyik legkorábbi filmes munkája a Gimme Shelter című film operatőre volt, Albert és David Maysles 1970-es, kritikusok által elismert Rolling Stones-filmje, amely a zenekar 1969-es ingyenes koncertjét dokumentálta a kaliforniai Altamont Speedway-en, amely tragikusan végződött, amikor négy koncertlátogató meghalt (köztük Meredith Hunter, akit nem messze a színpadtól halálra késeltek, és akinek a meggyilkolását filmre vették).

Lucas munkásságára nagy hatással volt a kutyája

A rendezőnek egy hatalmas alaszkai malamutja volt az első Star Wars-film írása közben, a kis kedvenc pedig két ma már ikonikus karaktert ihletett. A kutya neve Indiana volt, így róla nevezte el egyik legismertebb főhősét Indiana Jonest. Valamint Csubakka, Han Solo hűséges társa a Csillagok háborúja sorozatban pedig Lucas kutyáján alapult.

Volt egy alaszkai malamutom, amikor a Star Wars első részét írtam. Nagyon édes kutya volt, de hatalmas, és mindig mellettem ült, amikor írtam.

– mesélte egyszer Lucas.

Nem hittek az ötletében

Bár a Star Wars-franchise a filmtörténet egyik legsikeresebb filmsorozatává vált, annak ellenére, hogy az első filmet nem fogadták azonnal hatalmas rajongással a támogatók. Lucas szerint „űroperáját” a United Artists és a Universal is elutasította. És csak azelőtti filmje, az 1975-ös American Graffiti sikere miatt sikerült elérnie, hogy a 20th Century Foxnál higgyenek benne.

A rendező nem hibáztathatta őket, hogy szkeptikusak voltak a film kereskedelmi vonzerejét illetően:

Egyszerűen semmihez sem hasonlított, amit korábban valaha is láttunk.

Arany Málna díjat nyert

Bár Lucast több Oscar-, Golden Globe-, Emmy- és egyéb rangos díjra is jelölték, öt Arany Málna-jelölést is kapott, amelyekkel az adott évben készült legrosszabb filmeket ünneplik. 1989 és 2003 között Lucas öt Razzie-jelölést szerzett, és végül 2003-ban (a Star Wars: Episode II - A klónok támadása című filmért) a legrosszabb forgatókönyvért járó díjat is hazavihette.

A figyelmetekbe ajánljuk