Egy új tanulmány szerint megmérgezhet minket lelkileg, ha sokat foglalkozunk Facebook hozzászólásokkal.

Jason Reifler, az Egyesült Királyság Exeteri Egyetemének munkatársai harminchárom különböző sajtóorgánum által közzétett 11 305 darab Facebook-bejegyzést vizsgáltak meg. A megjegyzésekre és az azokra adott reakciókat vizsgáltak 2018. októberében. Ezután felkérték egy közvélemény-kutató vállalatot, hogy kérdezzen meg 2200 embert az Egyesült Államokban, hogy országosan is reprezentatív minta készülhessen.

A kutatás célja annak megvizsgálása volt, hogy az online kommunikáció szerepet játszik-e az online és az offline mérgező megjegyzések növelésében.

„Ha rossz viselkedést tapasztalunk online, az vajon az offline viselkedésünkre is kihat-e?"

– adta hírül a newscientist cikke.

Unsplash.com/@gregbulla

A Facebook már régóta ígéretet tett arra, hogy platformján kezelni fogja a téves vagy mérgezőnek szánt információkat, de eddigi próbálkozásai nem voltak elég erőteljesek.

A túlzásba vitt netezés, komment olvasgatás, közösségi médiában való jelenlét túlzott használata könnyen lelki bajokhoz vezethet. Egy másik amerikai kutatás szerint a Z- generáció tagjai leginkább azért hagyják el a közösségi médiát, mert – saját meghatározásuk szerint – szorongást, szomorúságot, vagy depressziót okozott nálunk a dolog. Ezer kilépőből 41 százaléka azonosította magán az előbbi problémákat, és nevezte meg ezeket döntése okaként.