Az óceánból emelkedtek ki, de több száz millió évvel előbb, derült ki kőzetek friss vizsgálatából.

Kutatók éppen Kelet-Indiában végeztek kőzetüledékvizsgálatokat, amikor érdekes felfedezésre jutottak. Az ősi kőzetek friss elemzéséből kiderült ugyanis, hogy a Föld legelső kontinensei 700 millió évvel előbb emelkedtek ki az óceánból, mint azt korábban gondoltuk.

Mint mondják, ez magyarázatot adhat a légkör oxigénszintjének növekedésére és a gleccserek kialakulására is ebben az időszakban.Az üledékek elemzése arra utal ugyanis, hogy az első stabil kontinensek, amiket kratonoknak nevezünk, nagyjából 3,2-3,3 milliárd évvel ezelőtt kezdtek el a tengerszint felé emelkedni.

Mint a tanulmányból kiderül, a kutatócsapat rájött, hogy a kőzetek mind a szárazföldön keletkezhettek a jellegzetességei miatt, mint a fodrozódás nyomai. Hasonló ugyanis ahhoz, ahogyan a szél és a hullámok hagynak nyomot a homokos tengerparton. A tanulmány szerint az első kontinensek valószínűleg a lemeztektonika létezése előtt alakultak ki.

A legkorábbi kontinensek vélhetően 300-400 millió éves folyamatos vulkáni tevékenység révén emelkedhettek ki a bolygót borító globális óceánból. Az idők során felhalmozódott láva révén a kérek olyan vastag lett, hogy felkúszott idővel a víz felé, mint ahogy a jéghegyek szoktak a vízen.

(Forrás: Guardian)