Az elmúlt évtizedek különböző egyiptomi ásatásai során ugyan rengeteg furcsa dolgot találtak, egy új „fogás” azonban még a tudósokat is megdöbbentette, ugyanis több száz darab borosüveg pihent egy síremlékben.

A szakemberek a közelmúltban az első dinasztiából származó Meret-Neithegyiptomi királyné síremlékét vizsgálták, a kutakodás során azonban egy érdekes dologra lettek figyelmesek: a különböző értéktárgyak mellett több száz nagyméretű borosüveg feküdt, a legtöbbjük ráadásul még mindig bontatlan volt – írja a Science Alert.

A tudósok szerint Mereth egy kiemelt jelentőségű személyiség volt, sőt, bőven elképzelhető, hogy ő volt Egyiptom első női fáraója.

Ez is érdekelhet: Atlantiszi irattár rejtőzik a nagy Szfinx alatt? A régészek kiderítették!

A becslések szerint Meret-Neith körülbelül 5000 évvel ezelőtt élt, és valószínűleg Egyiptom királynéja volt Kr. e. 2950 körül. A régészek azonban nem tudták biztosan meghatározni a pozícióját, ezáltal bőven elképzelhető, hogy saját jogán volt uralkodó – azaz fáraó.

A Bécsi Egyetemen kutató Christiana Köhler és csapata a borosüvegeken kívül olyan feliratokat is találtak, amelyekből egyértelműen kivehető, hogy Meret-Neith fontos hivatalokért, például a királyi kincstárért volt felelős.

Ráadásul a „komplexum” további negyvenegy sírt foglalt magában, amelyek vélhetően a nő szolgáinak és udvaroncainak a maradványai, akiket vele együtt temettek el.

Egy biztos: Meret-Neith korának egyik leghatalmasabb asszonya volt, ugyanis az abüdoszi királyi nekropoliszban található síremléke a fáraókéhoz hasonló mérettel és pompával rendelkezett.