Mint mondta, ha ma ajánlanák fel neki a szerepet, akkor egészen biztosan nemet mondana.

Eddie Redmayne játszotta Lili Elbe transz művésznőt A dán lány című filmben, és bár a szerep végül egy újabb jelölést hozott az Oscar-díjas színésznek. Ugyanakkor a film fogadtatása és utóélete közel sem rózsás. Számtalan kritika érte azzal kapcsolatban, hogyan ábrázolja a film a központi témáját, továbbá sokan kifogásolták a színészválasztást is. Még mindig borzasztóan kevés lehetőséget kapnak transz színészek Hollywoodban ugyanis.

www.youtube.com

The Danish Girl Official Trailer #1 (2015) - Eddie Redmayne, Alicia Vikander Drama HD

Erre pedig rátesz egy lapáttal, hogy amikor egy filmben egy karakter transz lenne, még akkor se szoktak szóba se jönni transz színészek. Ez a probléma túlnő Redmayne személyén és egy mélyebb, rendszerszintű problémának a része, amiben transz színészek transzságuk okán marginalizálódnak az iparágban. A kritikával pedig már maga a színész is egyetért, derült ki egy új nyilatkozatából.

Nem, ma már nem fogadnám el a szerepet. A legnagyobb jóindulattal csináltam azt a filmet, de szerintem hibáztam. A lényeg inkább a frusztráció casting kapcsán, mivel sok embernek továbbra sincsenek egyenlő lehetőségek biztosítva. Muszáj ezen változtatnunk, különben örökre ezekben a vitákban fogunk ragadni.

(Forrás: Deadline)