nő nyújtja a karját
Fotó: Shutterstock

5+1 leghasznosabb bemelegítő gyakorlat a szakértők szerint

Szükséged van egy kis edzőtermi inspirációra, vagy csak szimplán szeretnél változtatni a rutinodon? Segítünk!

A legjobb bemelegítő gyakorlatokra vadászol? Ne a tesiórák jussanak eszedbe, rengeteg szórakoztató, dinamikus módja van az izmok bemelegítésének, ami − legyen szó profi sportolóról vagy kezdő edzőről − kulcsfontosságú, a sérülések megelőzésétől kezdve a teljesítmény fokozásáig.

Megkérdeztük a szakértőket, hogy miért fontos a bemelegítés, és szerintük melyik bemelegítő gyakorlatok a legfontosabbak − lehet, hogy meg fogsz lepődni a választásokon.

Mi az a bemelegítő gyakorlat, és mennyi ideig kell őket végezni?

A bemelegítő gyakorlatok az edzés előtt végzett mozgások, melyekkel felkészíted a tested az edzésre. Tényleg csak öt-tíz percig kell tartaniuk ahhoz, hogy utána élvezhesd az előnyeiket. Ahogy Alin Ursache személyi edző mondja:

A legjobb bemelegítő gyakorlat az, amelyet szívesen végzel, mert nagyobb valószínűséggel ragaszkodsz majd hozzá, mint egy olyanhoz, amit egyáltalán nem élvezel.

Mennyire fontos a bemelegítés?

Egy 2007-es kutatás szerint a bemelegítés és a nyújtás bevonása hozta a legjobb eredményt a sérülések megelőzésében.

A mobilitási gyakorlatok bevonása is hasznos ilyenkor, ami segít az ízületek beolajozásában, míg egy alacsony intenzitású aerob tevékenység növeli a pulzusszámot. A bemelegítés jótékonyan hat a véráramlás fokozására, az izmok oxigénellátásának biztosítására és a pulzusszám fokozatos növelésére, ami minimalizálja a szívre nehezedő stresszt. De segít a koncentrációban is, ami pedig elengedhetetlen része annak, hogy a legtöbbet hozd ki az edzésből.

Mi történik, ha nem melegítünk be?

A bemelegítés kihagyása növelheti a szív- és érrendszeri stresszt. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azoknál, akik nem melegítettek be futópadon végzett edzés előtt, 70% rendellenes EKG-értékeket mutatott. Lényegében a szívük nem állt készen arra, hogy az intenzív gyakorlatokhoz szükséges magas fordulatszámon teljesítsen.

Mi a különbség a dinamikus és a statikus bemelegítő gyakorlatok között?

A bemelegítés hagyományos megközelítése a statikus nyújtás, egyetlen pozíció huzamosabb ideig történő kitartása. A dinamikus bemelegítés egy modernebb megközelítés − ez aktív, a mozgásra összpontosít, bizonyos izomcsoportokat, szalagokat és lágyrészeket céloz meg. Jen Buddington, személyi edző és Hatha jógaoktató figyelmeztet, hogy a sokáig kitartott statikus nyújtások negatívan is befolyásolhatják a teljesítményt és csökkentik az izomerősséget.

Mutatunk néhány bevált gyakorlatot szakszerű videókkal illusztrálva, amit otthon vagy az edzőteremben is kipróbálhatsz.

1. Lefelé és felfelé néző kutya flowban

www.youtube.com

Morning Mobility Flow

Ez a gyakorlat nyújtja és erősíti a lábak, a csípő, a combfeszítők, a négyfejű combizom és a hát izmait, de a felsőtestet is bevonja, segít a csukló és a váll mobilizálásában. A fenti videó tartalmaz több gyakorlatot is, például az első gyakorlat − a kitörés mellkascsavarással − a combhajlító mozgékonnyá tétele mellett segít megnyitni a mellkast is.

2. Karok körzése és felfele nyújtózás

A karkörzés segít javítani a vállak mobilitását és rugalmasságát, segítve a vállizmok és az ízületek felkészülését a fizikai aktivitásra. A karokkal felfele nyújtózás segíti a merev vállak feloldását, de a mellkast, az alkarokat és a tricepszet is célba veszi.

​3. Láblendítés előre

www.youtube.com

3. Leg Swings - Active Warm-Up - Fully Fit by Runner's World

Remek bemelegítő gyakorlat a csípőízület és az izmok bemelegítésére és nyújtására, és combhajlító izmaidnak is jót tesz. Kezdd lassan, és haladj a teljes mozgástartományig.

4. Homorítás és domborítás

Lélegezz be és ki, miközben négykézláb helyzetben finoman átmozgatod csigolyáról csigolyára a gerincedet, hogy megelőzd a hátfájást és oldd a feszültséget, mielőtt elkezdenéd az edzést.

5. Ugrálótámaszok

www.youtube.com

How to Do Jumping Jacks Properly [Exercise At Home]

Kiváló módja a lábak és a vállak mozgósításának és a testmozgásra való felkészülésnek, de nagyon hatékony pulzusszámemelő is.

+1. Menetelés egyhelyben

Ez a gyakorlat jót tesz a mobilitásnak, az állóképességnek és a koordinációnak. Emellett segít javítani az egyensúlyodat, miközben hatékonyan növeli a pulzusszámot is.

Forrás: Marie Claire