A banán tökéletesen fagyasztható, csak tudni kell, hogyan!
2022-09-03
A banánpazarlás a modernkori háztartások egyik kiemelt problémája, pont emiatt az alábbi cikkben bemutatjuk, hogyan tudod lefagyasztani az éppen nem használt gyümölcsöket.
A történet szinte mindenki számára ismerős: veszel egy csomó banánt az élelmiszerboltban azzal a szándékkal, hogy a következő öt napban megeszed reggelire vagy ebédre, de elkerülhetetlenül megromlanak, mielőtt még lehetőséged lenne elfogyasztani azokat. A banánkenyér nagyszerű módja a túlérett banánok felhasználásának, de néha nem találsz időt arra, hogy megsüsd a kenyeret, mielőtt a gyümölcsök megromlanának.
Az avokádóhoz hasonlóan a banánok érettségét is nehéz nyomon követni, ez pedig élelmiszerpazarláshoz vezet. A helyzet a következő: a banán fagyasztása és felolvasztása kissé pépes gyümölcsöt eredményez, ezért nem ajánlatos úgy fogyasztani, ahogy van, ettől függetlenül a kiolvadt gyümölcsöt sütéshez és turmixoláshoz tökéletesen fogod tudni használni.
Technikailag lefagyaszthatod a hámozatlan banánokat is, de nem ajánljuk, mivel jobban összetapadnak, mint a hámozott társaik. Az egész banánok lefagyasztásához hámozd meg őket teljesen, sorakoztasd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és tedd az edényt a fagyasztóba legalább 1-2 órára. Ha megfagyott, tedd át a banánokat egy légmentesen záródó, fagyálló műanyag zacskóba vagy tartályba, és rakd vissza azt a fagyasztóba.
A fagyasztott banánok felolvasztása érdekében rakd át őket egy tiszta tálba vagy tányérra, fedd le azt, és tedd őket egy éjszakára a hűtőszekrénybe. Amennyiben gyorsabb megoldásra van szükséged, a fagyasztott banánokat szobahőmérsékleten a pulton is hagyhatod felolvadni körülbelül 3-4 órán keresztül. Ha nagyon szorít az idő, a fagyasztott banánt 3-4 percig, vagy amíg teljesen felolvad, mikrohullámú sütőben is felolvaszthatod.
Forrás: Food52