Museums Victoria PR and Comms


Azt hitte aranyat talált, pedig annál sokkal értékesebb dolgot őrizgetett

David Hole az ausztráliai Melbourne melletti Maryborough Regional Parkban kutatott egy fémdetektorral felfegyverkezve. A keresgélés közben valami szokatlanra bukkant: egy nagyon nehéz, vöröses színű kőzetre, amely sárga agyagban pihent.

Hole hazavitte, majd mindent megpróbált, hogy felnyissa, mivel biztos volt benne, hogy egy aranyrög van a szikla belsejében. Ezt azért is gondolhatta, mert a park a 19. századi ausztrál aranyláz helyszínén, az Aranymezőkön található.

Hole sziklafűrésszel, sarokcsiszolóval és fúróval is próbálkozott, hogy feltörje a leletet, sőt még savval is leöntötte. Azonban semmivel sem tudta megrepeszteni.

Ez azért lehetett, mert amit talált az nem egy aranyrög volt, hanem egy ritka meteorit.

Museums Victoria PR and Comms


A gödrös, faragott kinézet akkor alakul ki, amikor a meteoritok átjutnak a légkörön, kívülről megolvadnak, és a légkör megformálja őket.

– mondta Dermot Henry, a melbourne-i múzeum geológusa

Mivel Hole nem tudta felnyitni a „követ", de még mindig kíváncsi volt rá, elvitte a rögöt a Melbourne Múzeumba azonosításra.

Sok olyan követ néztem már meg, amelyekről az emberek azt hitték, hogy meteoritok.

– folytatta Henry, majd elmondta, hogy a 37 év múzeumi munka és több ezer kőzet vizsgálata után mindössze kettőről derült ki, hogy valódi a világűrből származik.

Museums Victoria PR and Comms

Ez volt az egyik a kettő közül.

Bár a kutatók még nem tudják, honnan származik a meteorit, és mióta lehetett a Földön, néhány sejtésük azért van. Henry szerint a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaövből indulhatott, ahonnan néhány egymásnak ütköző aszteroida lökte ki, hogy később a Földbe csapódjon.

A kormeghatározás szerint a meteorit száz és ezer év között lehetett a Földön. 1889 és 1951 között több olyan meteorészlelés is történt, amelyek keretében becsapódhatott.

Museums Victoria PR and Comms

A kutatók szerint a Maryborough-meteorit sokkal ritkább, mint az arany. Ez az egyike annak a mindössze 17 kőzetnek, amelyet valaha észleltek az ausztrál Victoria államban, ráadásul ez a második legnagyobb: még 2003-ban találtak egy azóta is rekorder, 55 kilogrammos meteort.

(Science Alert)