Ugyan a koronavírus-válság drasztikusan csökkentette a környezetszennyezést, a kutatók szerint mégis elhanyagolható a hosszútávú következménye, ha ilyen tempóban halad a jómódú világ.

Az Oxfam és a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet által összeállított jelentés arra figyelmeztetett, hogy a féktelen túlfogyasztás és a gazdag világ függősége a magas szén-dioxid-kibocsátású közlekedéshez kimeríti a világ „szén-dioxid-költségvetését".

Az 1990 és 2015 között végzett kutatásból kiderül, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 60%-kal nőtt a 25 éves periódus alatt. A társadalom leggazdagabb egy százalékának ráaáduásul a környezetszennyezése majdnem háromszor annyi volt 2015-ig, mint a legszegényebb csoportoknak összesen – írja a Guardian.

A tanulmány kimutatta, hogy a világ népességének leggazdagabb 10%-a, amely körülbelül 630 millió embert jelent, a globális kibocsátás körülbelül 52 százalékáért felelős a jelölt időszakban.

Ez két okból is rossz hír: a periódus alatt egyre nagyobb lett a gazdagok és a szegények közötti szakadék, és évtizedeken belül elérhetjük az atmoszféra szén-dioxid tűréshatárát, amikor már visszafordíthatatlanná válik a globális felmelegedés.

És ehhez bőven elég a leggazdagabb tíz százalék kibocsátása is.

Unsplash/Photoholgic

Sok nyugati város már fuldokol a szmogban

Az Oxfam szerint igazságtalan, ha a továbbiakban is lehetővé teszik, hogy a fent említett társadalmi réteg sokkal több káros anyagot bocsásson ki, mint a szegény régiókban élők. Amíg a világ a megújuló energiák felé halad és fokozatosan megszünteti a fosszilis tüzelőanyagokat, az átmenet során a leszakadó országoknak kellene felhasználni ezeket az alapvető szolgáltatások javítása érdekében. A jelentés szerint sokkal nagyobb szükség van ezekben a régiókban felhasználni a káros anyagokat, mert a gazdagabbak csupán a luxuscikkek halmozásával pusztítják a környezetet.

A jelentésben a leggazdagabb 10 százalékátot évi harmincötezer dolláros éves bevételtől (kb. tizenegy millió forint), a leggazdagabb egy százalékot pedig évi százezer dolláros fizetéstől (kb. harmincegy millió forint) számolták.