Az évmilliók alatt fosszílizálódott rovar vizsgálatának köszönhetően megismerhetjük az állat táplálkozási szokásait.


Egy eddig ismeretlen fajt fedezett fel az UNESCO Világörökségei közé tartozó messeli árokban a Senckenberg Természettudományi Társaság vezetője, Sonja Wedmann, valamint egy nemzetközi tudósokból álló kutatócsoport. A megvizsgált rovar potrohában különböző növényektől származó pollen volt kimutatható

– derül ki a MTI beszámolójából, amit a 24.hu szemlézett.

„A legújabb kutatási eredményeink szerint a kétszárnyúak rendjébe tartozó rovar már 50 millió éve is virágporral táplálkozott"

– mondta Wedmann, akinek tanulmányáról először a Current Biology című tudományos lap számolt be.

Ez az első bizonyíték arra, hogy a rovaroknak ez a családja az ősi múltban pollent fogyasztott, és teszi ezt a mai napig. A pollent a fotogrammetria segítségével háromdimenziós dudorként tették láthatóvá a mindössze 11 milliméteres állat potrohán.

„Világszinten nagyon ritkák az ilyen fosszilizálódott táplálékmaradványok. Információt szolgáltatnak az állat életmódjáról, táplálkozási szokásairól, valamint a környezeti körülményekről"

– mondta a kutató, akinek tanulmánya kitér a legyek 47 millió évvel ezelőtti kiemelten fontos szerepére a növények beporzásában.

„Abból indulunk ki, hogy fontos szerepet játszottak a pollen szállításában és így több növénycsalád szaporításában. Valószínűleg a trópusi növények beporzásában fontosabbak voltak a legyek, mint a méhek"

– véli a kutató.