Egy közelről fotózott légy egy zöld növényen pihen
Az évmilliók alatt fosszílizálódott rovar vizsgálatának köszönhetően megismerhetjük az állat táplálkozási szokásait.


Egy eddig ismeretlen fajt fedezett fel az UNESCO Világörökségei közé tartozó messeli árokban a Senckenberg Természettudományi Társaság vezetője, Sonja Wedmann, valamint egy nemzetközi tudósokból álló kutatócsoport. A megvizsgált rovar potrohában különböző növényektől származó pollen volt kimutatható

– derül ki a MTI beszámolójából, amit a 24.hu szemlézett.

„A legújabb kutatási eredményeink szerint a kétszárnyúak rendjébe tartozó rovar már 50 millió éve is virágporral táplálkozott"

– mondta Wedmann, akinek tanulmányáról először a Current Biology című tudományos lap számolt be.

Ez az első bizonyíték arra, hogy a rovaroknak ez a családja az ősi múltban pollent fogyasztott, és teszi ezt a mai napig. A pollent a fotogrammetria segítségével háromdimenziós dudorként tették láthatóvá a mindössze 11 milliméteres állat potrohán.

„Világszinten nagyon ritkák az ilyen fosszilizálódott táplálékmaradványok. Információt szolgáltatnak az állat életmódjáról, táplálkozási szokásairól, valamint a környezeti körülményekről"

– mondta a kutató, akinek tanulmánya kitér a legyek 47 millió évvel ezelőtti kiemelten fontos szerepére a növények beporzásában.

„Abból indulunk ki, hogy fontos szerepet játszottak a pollen szállításában és így több növénycsalád szaporításában. Valószínűleg a trópusi növények beporzásában fontosabbak voltak a legyek, mint a méhek"

– véli a kutató.

A figyelmetekbe ajánljuk