A század közepére odáig fejlődhet az emberi technológia, hogy képessé teheti kutyáinkat a beszédre. A The Big Bang Fair fiataloknak szóló tudományos, ösztönző kiállítás egyik korábbi témája a szerves életformák és az elektromos eszközök konvergenciája volt.

Ian Pearson jövőkutató szerint a 21. század második felében előtérbe kerül a tudománynak ez az ága. A találgatások mellett, hogy a jövőben nanotechnológiával növesztett fogakkal helyettesíthetjük a már kihullott sajátjainkat, 2050-re több spekuláció is szól házikedvenceinkről.

Dr. Pearson szerint lehetséges, hogy az állatok képességeinek javítása érdekében technológiát fogunk alkalmazni a jövőben. A különböző beültethető eszközök a mainál okosabbá tehetik kedvenceinket, valamint megadhatja számukra a beszéd képességét. Ki tudja, talán úgy társaloghatunk majd kutyáinkkal, mint a Fel! című rajzfilmben Russell, a tolmácsnyakörvet viselő talált kutyájával, Duggal.

www.youtube.com

Up - Mókus!

Az intelligens háziállatok kérdése persze állatvédelmi kérdéseket is felvet, hiszen bármennyire is jól hangzik, hogy társaloghatunk kiskedvencünkkel, nem tudhatjuk, hogy egy ilyen, beültetett technológia hosszútávon milyen hatással lenne a szervezetükre. Ezt persze a tudósok dolga megvizsgálni, és eredményeik alapján fejlesztéseket tenni. Mindenesetre háziállataink chipeltetése után talán nem nehéz elképzelni, hogy 30 év múlva még egy eszközt ültetünk a bőrük alá.

„Evolúciós folyamataink megváltozhatnak a technológiánkra reagálva. Izgalmas a gondolat, hogy már nem a természet kényszerít ránk változásokat, hanem saját áttöréseink teszik lehetővé a kívánt fejlődést"

- mondta Ian Pearson.

via BT