Egy penny-be került az első postabélyeg, amely Viktória királynőt ábrázolta
Mindössze egy penny-be került az első postabélyeg
Wikipédia

Penny Black: 180 éves az első postabélyeg

Ma 180 éve, hogy Londonban használni kezdték a világ első postabélyegét, a Penny Blacket. A levélküldő szolgáltatások előre fizetésének új módjával Rowland Hill feltaláló állt elő 1837-es javaslatában, amellyel a brit postarendszert akarta megreformálni.

Mind emlékszünk rá, amikor kisgyerekként alig vártuk, hogy mi választhassuk ki, nyálazhassuk be, és ragaszthassuk fel a bélyeget a nagymamának küldött köszöntő levélre. Ki ne szerette volna a bélyeg hátoldalán érződő édesekés ízt, és tette volna fel a borítékra a matricát, természetesen mértani pontossággal? Az emailek és online chatprogramok korában a mai gyerekek ugyan ezt már nem tudják, ám annál többen vannak, akik nosztalgiából, vagy hobbiból több tízezreket képesek kifizetni a múlt lenyomataiért.

Egy eredeti Penny Black bélyeghez ma 16 ezer forintért lehet hozzájutni az interneten. Bár a híres, fekete színű – innen a neve – bélyeg előtt is akadtak postai rendszerek Ausztriában, Svédországban és Görögországban, ahol felmerült felragasztható jelölés használata, a Penny Black volt az első, amely világszinten forgalomba került. Rowland Holl javaslata három évvel a benyújtás után, 1840. május 6-án vált valósággá egy Viktória királynőt ábrázoló bélyeggel, amely megvásárlásával 14 grammig, távolságtól függetlenül egyetlen penny-ért küldhettek levelet az emberek. A bélyegen annak árát, illetve a "POSTAGE", azaz posta szót tüntették fel, jelezve annak célját.

A vörös színű érvénytelenítő pecsétet könnyen eltávolították a csalókWikipédia

A Penny Black bélyegek alig több, mint egy évig voltak forgalomban, ugyanis a vörös érvénytelenítő bélyegző nehezen volt látható a fekete háttéren, a vörös tintát pedig eltávolítani is könnyű volt, így nem volt nehéz csalni vele. 1841-ben a Brit Kincstár áttért a Penny Red-re, és fekete tintás érvénytelenítő bélyegzőket bocsátott ki.

A Penny Black két felső sarkában megtalálható csillagszerű szimbólumok több későbbi angol bélyegen is visszaköszöntek, mi több, az uralkodó képe a mai napig jelen van az összes, még használatban lévő brit bélyegen valamilyen formában. A brit bélyegek az egyetlen olyan nemzeti bélyegek, amelyeken éppen a szimbólum jelenléte miatt nem nevezik meg a kiadás országát.