Egy Amazon-raktár.

Az Astrót állítólag arra tervezték, hogy rengeteg adatot gyűjtsön az otthonodról és a benne élőkről.


Az Amazon új robotja - az Astro nevű ravasz kis kiber-állat, elvileg egy R2D2-re emlékeztető, házi kisegítő, de a valóságban egy adatvédelmi rémálom és egy diszfunkcionális zűrzavar.

Az Amazon által nemrég bejelentett 1000 dolláros robot állítólag egy "háztartási asszisztens" - lényegében egy kerekekkel rendelkező Amazon Alexa, biztonsági komponenssel -, és külsőre sokan imádnivalónak tartják. Belül azonban az Astro kemény drótok és fogaskerekek tömkelege, amely leginkább arra szolgál, hogy a lehető legtöbb személyes információt összegyűjtse és elemezze - írja a Motherboard, amely nemrég beszélt a projekthez kapcsolódó forrásokkal és fontos belsős dokumentumokat tekintett meg – számolt be a hírről a Gizmodo.

Hogyan működik: Amikor a robot először belép valakinek az otthonába, a felhasználóknak "be kell írniuk" minden olyan személy arcát és hangját, aki valószínűleg a lakásban tartózkodik, hogy a fémállat tudja, kinek kell ott lennie, és kinek nem - írja a lap. Kristy Schmidt, az Amazon eszközökért és szolgáltatásokért felelős vezető PR-menedzsere a Motherboardnak elmondta, hogy az Astro-t úgy tervezték, hogy "az eszközön az adatfeldolgozás nagy részét kezelje, beleértve a képeket és a nyers szenzoradatokat, amelyeket feldolgoz, miközben az otthonodban mozog.

A kiszivárgott dokumentumokból kiderül, hogy az adatok nagy részét azért gyűjtik, hogy segítsék a robot "biztonsági" funkcióját. Az Amazonon belül "Vesta" (a tűzhely ókori római istennője) néven emlegetett robotot a jelek szerint "őrszem" üzemmódba lehet állítani, amely lehetővé teszi számára, hogy az otthonában járőrözzön az általa fel nem ismert emberek vagy események után. Ha találkozik valakivel, akinek az arcát még nem tárolta el az adatbázisában, akkor addig követi őt a házban, adatokat gyűjt és tárol róla, amíg meg nem szólítják, hogy hagyja abba.

A robot köteles kivizsgálni minden általa észlelt, fel nem ismert személyt vagy hangeseményt, ha bizonyos feltételek teljesülnek. A robotnak először meg kell próbálnia azonosítani a személyt, ha még 30 másodpercig nem ismeretlen. Ha a személyt ismeretlennek azonosították, vagy eltelt 30 másodperc, a robotnak el kell kezdenie követni a személyt, amíg a Sentry üzemmód ki nem kapcsol

- áll a dokumentumban.

A robot egy alkalmazással is párosítható, amely lehetővé teszi a háztulajdonos számára, hogy élő videót közvetítsen a lakóhelyéről, miközben ő nincs ott - írja a Motherboard.

A Vesta lassan és intelligensen járőrözik az otthonban, amikor ismeretlen személyek tartózkodnak a közelben, a szkennelési pontról szkennelési pontra haladva (a legjobb hely és póz egy adott térben, hogy körülnézzen) szokatlan tevékenységet keresve és figyelve. A Vesta egy előre meghatározott pásztázási pontra és pózba mozog, hogy átvizsgáljon egy adott helyiséget, elnézve az útjába kerülő akadályok mellett és felett. A Vesta akkor fejez be egy teljes őrjáratot, amikor az alaprajzon lévő összes pont letapogatását befejezi- áll egy másik kiszivárgott dokumentumban

A robotot úgy építették, hogy párosítható legyen az Amazon Ringgel, a cég otthoni biztonsági berendezésével, amely nem hivatalos felügyeleti hálózatként is működik a rendőrségi osztályok számára Amerika szerte. A párosítás után Astro állítólag reagálna a Ringhez kapcsolt eseményekre, és járőrözne a házban, ha a riasztás elindulna.

De a termék minden invazív potenciálján felül talán csak nem működik még túl jól. Több forrás, aki a robot korábbi fejlesztésein dolgozott, azt mondta, hogy a funkciói nagyon korlátozottak voltak.

Astro borzalmas, és szinte biztos, hogy leveti magát egy lépcsőn, ha alkalma nyílik rá. A személyfelismerés a legjobb esetben is megbízhatatlan, ami nevetségessé teszi az otthoni biztonsági szolgálatot. Az eszköz törékenynek tűnik ahhoz képest, hogy abszurd áron van. Az árboc már több készüléken is eltört, elzárta magát a kihúzott vagy behúzott helyzetben, és nincs mód arra, hogy elküldjük az Amazonhoz, ha ez megtörténik

- mondta egy névtelenül nyilatkozó fejlesztő a Motherboardnak.

A figyelmetekbe ajánljuk