A vírus komoly problémát jelenthet a szív- és érrendszerünkre
Getty Images Hungary

A vírus komoly problémát jelenthet a szív- és érrendszerünkre

Egy legújabb kutatás alapján a járvány világszerte súlyos fenyegetést jelenthet az emberek szív- és érrendszerére.


A pandémia megjelenése óta számtalan vizsgálatot hajtottak végre a szakértők, mellyel közelebb kerültek a COVID-19 kiszámíthatatlan mellékhatásaihoz. Kiderült a tüdő mellett a szívet is komolyan veszélyeztetheti, a bezártság és a magány pedig szintén megterhelést okozhat az szervezetünknek – írja az IFLScience.

Az elmúlt évtizedben nagyjából 17 százalékos növekedés észlelhető a szív- és érrendszeri betegségek területén. Bár ez a tendencia a pandémiától függetlenül jelen lesz, a kutatók gyanítják, hogy a vírus valószínűleg még rosszabbá teszi a helyzetet.

Egy évvel ezelőtt még mindenki úgy gondolta, hogy a koronavírus csupán a tüdőt károsítja, később viszont bebizonyosodott, hogy a más szerveket, köztük a szívet is roncsolhatja.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a vírus miképp lehet negatív hatással a szívre, de feltehetőleg a fertőzés jelentős gyulladást okozhat, amely megsértheti a szívet.

A szakértők attól tartanak, hogy a járvány idején sokan nem jutnak el időben orvoshoz, az egészségügyi ellátás pedig akadozik, emiatt rengeteg szívbeteg azonosítatlan marad. A helyzeten az sem segít, hogy a mindennapok teljesen átalakultak: az emberek karanténban több alkoholt fogyasztanak, egészségtelenebbül táplálkoznak, kevesebbet mozognak, stresszesebbek, és sokkal nagyobb valószínűséggel fordulnak elő mentális problémáik.

A figyelmetekbe ajánljuk