A világ legtöbb pénze tíz ember zsebében landol

Sok pénz van a világon, csak kevés ember birtokolja ezt a pénzt.


Az Oxfam jelentése szerint a világ tíz leggazdagabb embere 540 milliárd dollárt keresett a koronavírus-járvány kezdete óta.Ez a pénz elég lehetne a Földön élő összes ember beoltására. Ám azt is meg lehetne akadályozni vele, hogy százmilliók sodródjanak szegénységbe a járvány gazdasági következményei miatt. Az Euronews kiemelte az Oxfam-jelentés lényeges pontjait:

  • Bolygónk dollármilliárdosainak vagyona összesen 3900 milliárd dollárral növekedett a járvány kezdete óta.
  • Tavaly márciustól az év végéig a világ 10 leggazdagabb embere 540 milliárd dollárral gazdagodott.
  • Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója annyi pénzt keresett a járvány alatt, hogy cége mind a 876 ezer dolgozójának 30 millió forintos bónuszt fizetve annyi pénzzel rendelkezne, amennyi a járvány előtt volt.
  • A legszegényebb rétegeknek várhatóan egy évtized kell majd, hogy kilábaljanak a válságból, amit a világjárvány okozott. A becslések szerint 200-500 millió ember sodródhatott szegénységbe a pandémia gazdasági következményei miatt.
  • Elon Musk vagyona 129 milliárd dollárral nőtt a világjárvány idején a Tesla-részvényeknek köszönhetően.
  • Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója 45 milliárd dollárral lett gazdagabb.
  • Európa leggazdagabb embere, Bernard Arnault pedig 75,9 milliárd dollárral gyarapította vagyonát.

Az Oxfam a jelentés kapcsán felszólította a kormányokat, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a szegények is hozzájussanak a védőoltáshoz, valamint az egészségügyi ellátáshoz a járvány idején.

Emellett fontosnak nevezte azt is, hogy álláshoz jussanak azok, akik a világjárvány miatt kikerültek a munkaerőpiacról. A legrosszabb forgatókönyv szerint, segítség hiányában 2030-ban 3,4 milliárd embernek kell napi 5,5 dollárból vagy kevesebből megélnie.

(Forrás: Haszon)

A figyelmetekbe ajánljuk