a.a. milne

A.A. Milne 140 – érdekes tények a Micimackó megalkotójáról

A. A. Milne, aki saját zsenialitásának árnyékában élt, talán oly keveset tudunk róla, pedig hosszas karrierje nem csupán a Micimackóból állt. A legendás író ma ünnepelné születésnapját.


Micimackó eredetisége

Pinterest

Oké, nem csak Micimackó, de megkerülhetetlen az életművében a gyerekmese.Milne természetesen nem találkozott egy igazi medvével, aki egy csapat állatbarát kíséretében a Százholdas Pagonyban bolyongott, de a könyveiben szereplő szinte minden szereplőnek volt valós megfelelője. Christopher Robint (Róbert Gidát) Micimackó emberi társát, saját fiáról, Christopher Robin Milne-ről nevezte el (aki idősebb korában kevésbé volt elragadtatva a népszerű könyvekkel való elkerülhetetlen kapcsolatától). A plüsspacija pedig Micimackó volt. Christopher Milne ezenkívül játszott még egy plüss malaccal, egy tigrissel, egy pár kenguruval és egy szamárral is (a baglyot és a nyuszit kizárólag a könyvek számára álmodta meg). A Százholdas pagony pedig nagyon hasonlított az Ashdown Forestre, ahol Milne-éknek volt egy kis birtokuk.

A Milne-t (és fiát) inspiráló eredeti játékok ma is megtekinthetők a New York-i Közkönyvtárban. (Zsebibaba kivételével, ő az 1930-as években elveszett.)

Nem csak Micimackó tényleg

commons.wikimedia.org

Bár Cambridge-be ment matematikát tanulni, Milne még diákként az írásra kezdett összpontosítani. Miután 1903-ban megkapta a diplomáját, írói karriert futott be, és hamarosan humoros írásokat készített a Punch magazin számára. Majd 1906-ban átvette a Punch segédszerkesztői feladatait. Az első világháborús szolgálatát követően Milne sikeres drámaíró lett (az eredeti darabok mellett adaptációkat is írt, például a The Wind in the Willowsból a sikeres Toad at Toad Hallt). Majd megjelent népszerű detektívregénye is, A Vörös ház rejtélye (1922).

Propaganda

MI7(b) főhadiszállása

Wikipedia

Az első világháború alatt Milne katonaként harcolt, többek között a somme-i csatában. Amikor egy betegség miatt nem tudott a frontra menni, írói tehetsége miatt 1916-ban felvették egy titkos propagandaegységhez, az MI7b-hez. Abban az időben az első világháború egyre növekvő áldozatai miatt a közvélemény nem támogatta a háborút, és egyre erősödött a háborúellenes mozgalom. Milne propagandaegységének célja az volt, hogy a brit hősiességről és a német aljasságról szóló írásokkal erősítse a háború támogatását.

Rivalizált P.G. Wodehouse-szal

P.G. Wodehouse potré

Wikipedia

Fiatalabb korukban egész jó kapcsolatot ápoltak P. G. Wodehouse íróval. Ők ketten még J. M. Barrie-vel – a Pán Péter megalkotója – is összeálltak egy hírességekből álló krikettcsapatba. Wodehouse azonban a második világháború alatt olyan dolgot tett, amelyet Milne nem tudott megbocsátani. Wodehouse Franciaországban élt, amikor a német hadsereg átvonult az országon. Őrizetbe vették és egy polgári internálótáborba küldték. Amikor azonban a németek rájöttek, hogy kit fogtak el, Wodehouse-t egy berlini luxusszállodába vitték, és megkérték, hogy rögzítsen egy adássorozatot az internálásáról, amibe sajnos beleegyezett. Az 1941-ben sugárzott beszélgetésekben Wodehouse könnyed, következetlen hangnemet ütött meg, ami a háborús időkben nem jött jól. Így a legkeményebb kritikusai közé tartozott Milne.

A figyelmetekbe ajánljuk