A 20-as évek mobiltelefonja és 9 cool dolog az elmúlt hétről

Az internet továbbra is kiapaszthatatlan forrása az érdekességeknek. Múlt héten kiderült például, hogy a spenótok tudnak beszélni, rábukkantunk egy lengyelországi görbe erdőre és azt is megtudhattuk, hogy már az 1920-as években is voltak mobiltelefonok. Vagy mégsem?


1. 20-as évek mobilja vagy mégsem?

1922-ből származik az a felvételen, melyen állítólag a világ legelső telefonját láthatjuk. Azonban, ha jobban megfigyeljük, egy-két részlet nem stimmel:

a videóban szereplő nőnél található eszköznek csak hangszórója van, mikrofont azonban sehol nem látuk. A felvételen látható lemezlovas valószínűleg nem hallja, amit a két hölgy mond, így a kommunikáció egyoldalú. Ezek alapján kijelenthetjük, hogy a videón nem a világ első mobiltelefonját, hanem sokkal inkább a világ első walkmanját csodálhatjuk meg.

2. Van Gogh-világ

„Eggyé válni Van Goghgal"

– akár ez is lehetne annak a párizsi kiállításnak a címe, melyet a digitális művészeti múzeum, a L'Atelier des Lumiéres rendezett Vincent van Gogh festményeiből. Ha más nem, az kijelenthető, hogy ennyire közel talán még sosem kerültek a nézők a holland művész festményeihez.

3. Télen is a szabadban

London egyik legmenőbb éttermei közé tartozik a Coppa Club, ahol kisebb iglukat alakítottak ki a teraszon, így a téli hidegben is kényelmesen csodálhatják az emberek a Tower Bridge-t és a város gyönyörű fényeit.

4. E-mailező spenótok

A spenót nanotechnológia segítségével küld üzeneteket a kutatóknak a talajban található nitrogéntartalmú vegyületekről. A Bostonban található Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói átalakították egy kísérleti spenótültetvény növényeit úgy, hogy azokhoz szenzorokat, érzékelőket csatlakoztattak. A növény gyökerei a szenzorok révén észlelik a talajban, talajvízben jelen lévő nitrogénvegyületeket, melyek több robbanóanyagban is előfordulnak. Egy infravörös kamera fogja be ezeket a jeleket, majd a kapott üzenetről e-mailben értesíti a kutatókat

5. Táncoslábú nővérek

A fiatal nővérek, Norah, Yarah és Rosa imádnak táncolni. Legnagyobb álmuk pedig az, hogy olyan táncművészekké váljanak, akik hatással vannak az emberekre.

6. Egy szempillantás alatt..

Ebből a rövid filmből megtudhatjuk, hogy mennyi minden zajlik a hatalmas univerzumunkban a másodperc tört része alatt. Egy pislogás ideje alatt az emberi agynak szinte felfoghatatlan mennyiségű dolog történik: csillagok ezrei születnek, százai felrobbannak és elpusztulnak, bolygók keletkeznek és tűnnek a semmibe.

7. Az első világháború túlélői és a poszttraumás stressz

A devoni Seale Hayne Katonai Kórház az első világháború ideje alatt és után poszttraumás stresszben szenvedő katonákat kezelt, akiket különféle módszerekkel próbálták segíteni őket a felépülésben. A traumatizált katonák tünetei között szerepelt az erős megdöbbenés, csoszogás, a rángatózás, remegés és a tánc is. A kezelés után a férfiak tünetei enyhültek.

8. Felmelegített fogóval is lehet bort bontani

Jonathan Ross, az Eleven Madison Park sommelier-je egy felforrósított fogóval nyit ki egy palack bort. A vörösen izzó fémet a nyak köré helyezve tiszta törést eredményez, így a parafa érintetlen marad. A módszer Portugáliából származik, célja pedig az, hogy megóvják azokat a borokat, melyeknek dugói korukból adódóan elkezdtek szétmállani.

9. A különleges lengyel erdő

Wikipedia / Crooked Forest

A Görbe Erdő Lengyelország egyik misztikus látványossága. A mintegy 100 fenyőből álló ligetet körülbelül 1930 körül Nowe Czarnowo nevezetű faluban ültették. A fák törzse a talaj felett közvetlenül nagy ívben elgörbült, északi irányban, majd egyenesen felfelé nőtt. Magyarázatot mai napig nem találtak rá a tudósok, hiszen a kis falu a második világháború után elpusztult.

10. Emlékszel még arra, milyen volt a tengerparton sétálni?

Gyönyörű videót töltött fel Instagram-oldalára Polina Podpletennaya, aki egy tengerparton sétálgatva élvezi a víz hullámait. A koronavírus-járvány miatt fenntartott utazási korlátozások miatt régen volt részünk hasonló élményben, ám a videót elnézve talán újra fellobban bennünk majd a remény.

A figyelmetekbe ajánljuk