golyórágózó lányok
toretro-blog.hu

50 éves a kisdobosok nagy kedvence: a golyórágó

A szocialista remekmű először három ízzel lepte meg itthon a lakosságot. Később jöttek az eltorzult változatok, no meg Donald odaátról.


Kevesen tudják, hogy ötven éve világrengető vívmánnyal állt elő Magyarországon a Csemege Édesipari Gyár: megszületett – és hosszú életűnek bizonyult – a golyórágó, a szocialista gasztrokultúra vívmánya, ami aztán évtizedekre bearanyozta kisdobosként, úttörőként az életünket. A szülinap alkalmából a Qubit rendezett múltidézőt.

Szép is, jó is, egészséges is. Ja, nem...

a donald r\u00e1g\u00f3

Pinterest/Kobolák Ildikó

Első generációjuk kávés, diós és citromos ízekkel tette még boldogabbá a gyerekkort, mígnem később, a gulyáskommunizmus fénykorát és mindjárt alkonyát is jelentő nyolcvanas évekre megjelent egy újabb hazai remekmű, a cigirágó.

A falak azonban repedeztek, a nyugat beszivárgott, az igencsak ütős rágóriválisok (mint a Donald) pedig kezdték felzabálni a keletközép-európai ellenfelet.

És lám, még egy-két évtized lecsengett és eljutottunk oda, hogy nosztalgiázunk, rajongunk a retróért, így nemcsak a békés balatoni SZOT-üdülőket, de a golyórágót is visszasírjuk. Vagy mégsem?


A figyelmetekbe ajánljuk