Egy emberi agy.

Egy amerikai diáklány egy 3D-nyomtató segítségével nyomtatott ki egy emberi agy-modellt.


Elena Malott, a New Jersey-i McNair Akadémiai tanulója egy világűrben való alkalmazásra kifejlesztett kísérleti robotnyomtatóval 3D-ben kinyomtatott egy életnagyságúnál nagyobb agyat. A valós MRI-adatok alapján modellezett 3D nyomtatott-agy négyszer akkora, mint az alany saját agya, és 560 mm x 670 mm x 370 mm magas – írja a DesignBoom.

Malott nyílt forráskódú szoftvert használt az MRI-felvételek 3D-s felületmodellé alakításához, amelyet aztán felszeletelt és robotszerszámpályákká alakított. A 75 kg súlyú agyat újrahasznosított műanyag-granulátumból nyomtatták ki, és a folyamat körülbelül 8 órát vett igénybe.

Malott az AI Spacefactory által kifejlesztett és gyártott robotikus 3D nyomtatórendszer kereskedelmi béta verzióját használta. A robotikus 3D-nyomtató kezeléséhez az AI Spacefactorytól kapott képzést, amely a nyomtatás során felügyeletet is biztosított. Malott egyébként a cég alapítójának, David Malottnak a lánya.

A lány szerint az MRI-vizsgálatok és a 3D-nyomtatás abban hasonlítanak egymásra, hogy mindkettő a "szeletelést" alkalmazza – a 3D dimenziós tárgyak egymásra helyezett, kétdimenziós rétegekként történő kódolásának módszerét –, de két szisztéma pont fordítva működik. Míg az MRI a valós tárgyakat digitális képpé bontja, a 3D-nyomtatás egy virtuális modellel kezdődik, majd rétegről rétegre felépülve kézzel fogható tárggyá válik.

A New Jersey-i diák reméli, hogy kutatásai segítenek majd eligazodni a fizikai és a digitális képalkotás között, megnyitva az utat az olyan orvosi fejlesztések előtt, mint a robotok által támogatott sebészet és a bioanyagokkal való 3D-nyomtatás.

Még hosszú út áll előttünk, mielőtt élő szervet 3D-nyomtatnánk, nemhogy olyasmit, ami olyan összetett, mint az agy, de ennek következményei életbevágóak lennének

– mondta Mallot.

A diák azt tervezi, hogy a 3D-nyomtatott agyat egy múzeumnak vagy intézménynek adományozza, ahol az segíthet inspirálni a fiatalabb gyerekeket a tanulmányaik során.

A figyelmetekbe ajánljuk