Irodai dolgozó a jövőből
YouTube

Ezt teheti 20 évnyi ülőmunka a testünkkel

Nem titok, hogy a mai munkahelyek sok mindenben megváltoztak. A home office és a virtuális megbeszélések mind a modern irodai élmény részét képezik. Akár kávézókban, akár fülkében, akár egy elegáns irodai társalgóban dolgoznak az emberek, a kényelmes ülőalkalmatosságok kiemelkedő fontosságúak.


És, hogy mennyire fontosak a kényelmes ülőhelyek? A Fellowes brit irodai berendezéseket gyártó cég egy élethű, teljes méretű modellt készíttetett Emma néven, akinek számtalan betegsége megmutatja, hogy hová tartunk, ha a munkahelyi kényelem továbbra is ellenőrizetlen marad.

A valósághű, középkorúnak tűnő nőt William Higham viselkedési futurista alkotta meg, aki egy egészségügyi szakértőkből álló csapattal együtt dolgozott azon, hogy a Franciaországból, Németországból és az Egyesült Királyságból gyűjtött felmérési adatokat, – amelyeket több mint 3000 ülőmunkát végző ember küldött be – egyesítsék egy adott bábúba.

A jövő munkatársa címet viselő tanulmányból kiderült, hogy 10 brit irodai dolgozóból 9 a munkahelyi környezetnek tulajdonítja rossz egészségi állapotát, azt állítva, hogy a napi hat-nyolc óra íróasztal mellett töltött idő hozzájárul a szem egészségének romlásához, a hátfájáshoz és a fejfájáshoz. Emma ezeknek a tüneteknek a megnyilvánulása.

Rettenetes, már-már groteszk megjelenése arra ösztönöz minket – most itt a gép előtt ülve –, hogy a mozgás és a tornázás elengedhetetlen része az életünknek.

(FastCompany)

A figyelmetekbe ajánljuk