black fly on white surface

Egészen félelmetes és szürreális dolgokat művel velük. A horrorfilmek semmik a természethez képest.


A legvadabb horrorfilmek sem képesek annyira ijesztő és undorító dolgokat mutatni, amit a természet ne tudna bármikor überelni könnyedén. Létezik egy gombafaj ugyanis, az Entomophthora muscae, ami őrült nekrofilokká változtatja a bogarakat a lehető legbizarrabb módon.

A gombafaj amolyan afrodiziákumot bocsájt ki a levegőbe, ami vonzza különösen a legyeket, de különböző pókokat és méheket is áldozatul szokott ejteni. Miután elhelyezte spóráit a bogárban, megöli azt, majd zombiként irányítva feljuttatja egy minél magasabb helyre, ami a legelőnyösebb a növény számára a szaporodáshoz.

Mindeközben belülről elkezdi zabálni és kicseréli a szaporítószerveit a sajátjára. Végül ha ez megtörtént, odavonzza a hímeket, akik egyszerűen nem tudnak ellenállni a kibocsájtott vegyi anyagtól és szó szerint megpróbálnak párosodoni a fertőzött léggyel, nem zavarva őket, hogy egy hullával kezdenek erotikus kapcsolatba.

A nekrofil állatba ilyenkor beleküldi a spóráit, aztán a folyamat ismétlődik. Rövid idő alatt pedig például teljes légykolóniákat képes kiírtani. Egy friss kutatás szerint a legyek egyszerűen nem tudnak ellenállni a kibocsájtott vegyianyagnak és teljesen megőrjíti őket. A gombafaj pedig az elképesztő kanosságukat fordítja ellenük, szaporítva saját magát a szaporodási próbálkozásaik közben.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk