A serdülők és zaklatóik gyakran barátok

Egy új tanulmány rámutat arra, hogy a zaklatók nem mindig az ellenségekből lesznek.


Az American Journal of Sociology új tanulmánya szerint az, akit zaklatnak általában barátkozik zaklatójával.

A kutatásban 14 éves kortól középiskolás korig vizsgálták a diákokat. Arra jutottak, hogy a társadalmi közelség, vagyis a barátság nem elegendő ok arra, hogy valaki ne fitogtassa státuszát a másiknak. A gyerekek gyakran hátba döfik azt, akivel barátkoznak, hogy hatalmat szerezzenek. Ez a fajta zaklatás nagyon rossz hatással van a mentális egészségükre.

A szociológusok szerint a negatív és pozitív kapcsolatok nincsenek is olyan távol egymástól, mint azt eddig képzeltük. A serdülők agresszióját sokkal nagyobbnak találták az egymáshoz közel állók körében. A megfélemlítés nem szünteti meg a barátságokat, ezek hosszú távon fennállnak, a zaklatottak fenntartják a kapcsolatot kínzóikkal.

Több mint 3000 diákot vizsgálva jutottak erre az eredményre. Az egyik kutatásban résztvevő diák szerint

"Néha a saját barátaid félemlítenek meg. Nem értem, miért, miért teszik ezt velem a barátaim."

A szakemberek szerint a barátok versenyezhetnek egy eredmény, vagy egy romantikus partner miatt is, így alakulhat ki a zaklatás. Ez különösen azonos nemű, fajú és korú tanulókra jellemző. Ennek a versenynek egész életen át tartó következményei lehetnek, csökkentheti például a bántalmazottak intim kapcsolatainak kialakításának esélyét.

A kutatók azért megjegyzik, az erőltetettben gyakoribb az agresszió előfordulása, mint az igaz barátságban. Emiatt a tartós, őszinte barátságokra való törekvés lehet a megoldás a zaklatás elleni beavatkozások mellett.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk