Egy kutatás szerint a dark webnek csak kis részét használják rejtett tevékenységre

Az internet felületének átláthatóságát gátolja a dark web, így rejtve maradnak a komplex névtelenségi hálózatok, mindenféle zavaros tartalmat terjesztő weboldalak.


A sötét web azonban egyúttal félreértett hely is, mivel a nevével előidézett áthallások az új kutatások szerint nem reprezentatívak, annak a tevékenységnek a túlnyomó többségére, amely anonim kereteken belül zajlik, nem tiltott vagy illegális.

Egy új tanulmány, amelyet Eric Jardine, a Virginia Tech kiberbiztonsági kutatója vezetett, azt sugallja, hogy a dark webnek csak kis részét használják fel a rejtett webhelyek elérésére – és ebben az esetben a rejtett tevékenység nem is feltétlenül tiltott tevékenység.

A tanulmányban Jardine és csapata Tor hálózat adatait elemezte, amelyet általában a legnagyobb és legnépszerűbb hálózatnak tekintenek, ami lehetővé teszi a névtelen, privát hozzáférést a cenzúrázatlan internethez.

A sötét webhelyek az internet azon részei, amelyeket a szokásos keresőmotorok nem indexelnek (szemben a felszíni hálóval). A mélyháló egy része azonban a sötét háló, a sötét web része pedig társadalmilag nem elfogadott tartalmat tárol.

Meglepő módon a kutatók azt tapasztalták, hogy a globális felhasználók csupán 6,7 százaléka használta a Tor-t a sötét weben található rejtett szolgáltatások eléréséhez.

"Megállapítottuk, hogy a Tor legtöbb felhasználó a rendszeres webtartalom felé tart, amelyet valószínűleg jóindulatúnak lehet tekinteni"

- mondja Jardine a Sciencealert cikkében.

A figyelmetekbe ajánljuk