Úton haza: Wales partjainál tartott pihenőt a jégtáblán elszundító rozmár

Úton haza: Wales partjainál tartott pihenőt a jégtáblán elszundító rozmár

Eddig bírja az utat, és a szemtanúk szerint kutya baja.

Múlt héten számoltunk be róla, hogy egy fiatal, de jó kondiban lévő rozmár került Írország partjaira. A ritka esetről számtalan videó készült, ahogy a kimerültnek látszó állat a sziklákon pihente ki a hosszú útját. Az Atlanti-óceán északi részén nagyjából 20 ezer rozmár él, de rendkívül ritka, hogy a Brit-szigetekre vetődnének:

Írország környékén 1897-ben találkoztak a fajjal először, és azóta mindössze 11 észlelés ismert.

A szakértők szerint a rozmár egy hatalmas alvás következtében kerülhetett a Brit-szigetek környékére, amit egy jégtáblán hajtott végre, de már nem tudott időben leszállni róla. Nem irigykedhettünk szegény rozmárra, hiszen a szundításnak nagy ára is volt: fáradtságos visszaútnak nézhet elébe.

Mint BBC cikkéből kiderül, az állat meg is kezdte a hazautat, és most a walesi St Bride's-öböl délkeleti csücskén elterülő Broad Haven település déli strandjának egy szikláján látták pénteken, mielőtt visszatért volna a tengerbe. Mivel szökőévben egyszer látnak rozmárt arra felé, ezért az állatvédők szerint is ugyanarról az egyedről lehet szó.

Ugyan az acélos táv kicsit lefogyasztotta, de a fáradtságon kívül úgy tűnik kutya baja.

„Egy tehén méretű példány volt. Hatalmas. Láttam rozmárokat a televízióban és a hírekben, de ez egy óriás példány volt"

– mondta Cleopatra Browne, a walesi tengeri élet mentőszolgálat tagja, akit mintegy 40 méterről figyelte meg az állatot.

„Pihent és bár egy kicsit alultápláltnak tűnt, szerencsére nem mutatta betegség vagy sérülés semmi jelét. Hihetetlenül ritka látvány, ezek a nagy és szép állatok ilyen délre általában soha nem úsznak el. Úgy véljük, hogy egy fiatal egyedről van szó, amely élelmiszert keresve jutott el ennyire délre"

– ezt pedig RSPCA állatvédelmi liga tisztje, Ellie West mesélte, aki szintén megfigyelte a kalandozó rozmárt.

A figyelmetekbe ajánljuk