Egy Rolexet hirdető utcai óra.

A vintage Rolexek mindig is keresett árucikknek számítottak, de ez manapság még inkább igaz, mivel a márka új időmérőit a beszállítási problémák miatt egyre nehezebb beszerezni.


A Tropical Watch által árverésre bocsátott Big Crown Submariner 6200-as jó példa az előbb leírtakra. Még az eredeti doboza és a hivatalos papírjai nélkül is több mint félmillió dollárt (180 millió forint) kérnek ezért a gyönyörű időmérőért.

A Big Crown 6200 nem a legritkább Submariner-darabok egyike, de az biztos, hogy az egyik „legkívánatosabb". Az 1954-ben bemutatott órát hivatásos búvárok számára tervezték, és 200 méteres vízállósággal rendelkezik.

A legjobb Rolexekhez hasonlóan ez modell sem csak a funkcionalitásáról híres, hanem a jellegzetes megjelenése is megér egy misét. Egy egyedi lünettával rendelkezik, amelyen nincsenek beosztási jelölések, emellett aranyozott Explorer 3-6-9-es számlap, hosszú órajel és szélesre csiszolt fülek találhatóak rajta. Ez egyike azoknak az óráknak, amelyekben precízen keveredik a stílus és a tartalom.

Bár a közelmúltban szervizelték, ez a példány rendelkezik mindazokkal az elemekkel, amelyek a Big Crown 6200-as órát klasszikussá tették. Kifejezetten szívhezszóló, hogy ezek a részletek mind az időmérő korát mutatják, amit egy vintage órától valóban elvár az ember. Ide sorolható például a lünettabetét is, amely élénk lilára fakult. A szíj ugyan nem eredeti – a csatján 1969-es dátumkód szerepel –, de az óra felszíni részletei alapvetően érintetlenek maradtak.

Ez mind remekül hangzik, de beszéljünk egy kicsit a piszkos anyagiakról is.

A jövendőbeli tulajdonosnak fél millió dollárt, egészen pontosan 558 350 dollárt (180 millió forint) kell kipengetnie ezért a Rolexért. Ez soknak tűnhet egy eredeti dokumentáció nélküli óráért, de a jelenlegi piaci viszonyok között ez az ár abszolút reális. A Rolexek iránti kereslet növekedése és a Covid-19 miatt megszakadt ellátási lánc komoly hiányt okozott a márka időmérőiből, és ennek megfelelően megugrottak az új és használt órák árai is.

Forrás: RobbReport

A figyelmetekbe ajánljuk