Tiffany ékszer

Elkészítették a világ egyik legdrágább ékszerét

A Tiffany & Co. a legdrágább ékszert kínálja, amelyet 184 éves története során valaha is készített.

A The World's Fair Necklace (Világkiállítás) nevű nyakláncot vasárnap mutattak be először egy dubaji Tiffany-rendezvényen. Az ékszer elképesztő, 180 karátos, platinába foglalt gyémántokat tartalmaz, amelyek ugyanolyan ritkák, mint maga az árcédula.

Bár nem közöltek pontos összeget, a szakértők 20 és 30 millió dollár közöttire becsülik a nyaklánc értékét (nagyjából hat és tízmilliárd forint között). Ezzel ez lenne a legdrágább ékszer, amit a Tiffany valaha is értékesített.

A World's Fair Necklace az 1939-es világkiállításra készült az ikonikus Tiffany-nyaklánc előtt tiszteleg. Az eredetit, amelynek ára a '30-as években viszonylag szerény, 28 000 dollár volt, egy 200 karátos akvamarin kővel, valamint 429 gyémánttal díszítették.

Az újragondolt darab azonban, amelynek elkészítése két évig tartott, összesen 578 gyémántot tartalmaz, köztük 353 briliáns követ és 224 egyedi csiszolású bagettet.

A nyakláncban egy különleges gyémánt is található: az Empire Diamond egy 80 karátos, hibátlan gyémánt, ami egy másik New York-i ikonról – az Empire State Buildingről – kapta a nevét, és a nyaklánc közepén az eredeti akvamarin kő helyét foglalja el. Az ovális alakú ritkaság a Tiffany's által valaha eladásra kínált legnagyobb és legdrágább gyémánt.

Bár a híres 128,54 karátos Tiffany-gyémánt technikailag nagyobb, de a Tiffany „megfizethetetlennek" minősítette, így az nem eladó.

Tiffany & Co.

Az Empire-gyémántot Botswanában bányászták, Izraelben csiszolták, végül pedig a Tiffany New York-i műhelyében kötött ki. Sokoldalúan felhasználható, mivel a gyémánt levehető a nyakláncról, és egy Tiffany-ékszerész segítségével gyűrűre is szerelhető. Így nagyjából 30 millió dollárért valójában két ékszert is kaphatunk, ha gondolkodnánk a megvételén.

Ez azt jelenti, hogy körülbelül 30 millió dollárért valójában két darab magas ékszert kapunk. Merjük ezt alkunak nevezni?

(Robb Report)


A figyelmetekbe ajánljuk