brown and white seal on brown wooden surface

Közepes méretű ragadozóról van szó 10-15 kg-os átlagos testsúllyal.


Tübingen és Zaragoza egyetemének kutatói 2019 óta végeznek ásatásokat a bajor Allgäu-vidéken, eddig 130 különböző kihalt faj maradványait ásva elő a gazdag lelőhelyről. Most 11,4 millió éves maradványokból felfedeztek egy teljes új, korábban még nem ismert, mostanra viszont sajnálatos módon már kihalt vidrafajt.

Az új fajt a kutatók elnevezték Neptun Vishnu vidrának, mivel a Vishnu vidrák családjába tartozik. A találat azért is érdekes, mivel alapjáraton viszonylag keveset tudunk még a vidrák evolúciójáról, elterjedéséről. Vishnu vidra maradványokat pedig eddig csak kizárólag Ázsiában és Afrikában találtak korábban. Meglepő, hogy azon a vidéken is honos volt.

A tudósok lemodellezték az állat fogsorát, hogy apró részleteiben tanulmányozhassák, a szerkezete alapján pedig arra jutottak, hogy az állat kizárólag halakkal táplálkozott. Ez azért érdekes, mivel ázsiai és afrikai rokonai inkább rákokkal és kagylókkal táplálkoztak, éppen ezért a Neptun Vishnu az eurázsiai vidrákhoz sokkal inkább hasonlít táplálkozásában.

Az állat egyébként nagyjából 12-14 millió évvel ezelőtt élhetett és nagyjából 10-15 kg volt az átlagos testsúlya. Közepes méretű vízi ragadozó volt. Ma egyébként 13 különböző vidrafaj található Földünkön.

(Forrás: Phys)


A figyelmetekbe ajánljuk